En de strijd tegen leegstand, hoe staat het daarmee?

Gemeenten kunnen dankzij de nieuwe wet de leegstand in hun stad of dorp actief bestrijden. Staat een pand zes maanden leeg, dan kunnen ze van de eigenaar eisen dat die dat meldt. Staat het pand na een jaar nog steeds leeg, dan kan de gemeente – dwingend – een nieuwe gebruiker voordragen.

In Amsterdam worden eigenaren volgens de woordvoerder van wethouder Freek Ossel (Wonen en Wijken, PvdA) „wekelijks aangeschreven” om leegstand aan te pakken. Er wordt onder andere bekeken welke kantoorruimtes omgebouwd kunnen worden naar woonruimtes, en dan vooral studentenwoningen. Naar eigen zeggen heeft Amsterdam hiermee als eerste grote gemeente in Nederland de mogelijkheden van de nieuwe Wet kraken en leegstand uitgewerkt.

Maar de meeste gemeenten ervaren de wet vooralsnog vooral als een administratieve last, zo meent de Delftse hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer. Alleen al vanwege het verplicht bijhouden van een register met panden die te lang leegstaan.

Initiatiefnemer Arie Slob van de ChristenUnie: „Ik vind het mooi om te zien dat uitgerekend de gemeente Amsterdam als een van de eerste de wet heeft opgepakt. Ik hoop dat gemeenten die nu nog de hakken in het zand zetten, snel zullen volgen.”