Drie Noord-Ierse golfers op podium St. Andrews

Noord-Ierland blijft de golfwereld bij de mannen domineren. Na de recente succesverhalen rond Rory McIlroy, Darren Clarke en Graeme McDowell stonden gisteren op de beroemde Old Course in het Schotse St. Andrews liefst drie Noord-Ieren op het podium.

De Alfred Dunhill Links Championship werd gewonnen door de relatief onbekende Michael Hoey (22 slagen onder het baangemiddelde), gevolgd door zijn illustere landgenoten McIlroy (-20) en McDowell (-18). Die laatste moest de derde plaats overigens delen met de Schot George Murray.

Hoey, tot gisteren nummer 271 op de wereldranglijst, verdiende met zijn verrassende overwinning ruim 588.000 euro en klom op de ranglijst naar de 98ste plaats.

Joost Luiten, de laatste weken in grote vorm, sloot het toernooi af op de gedeelde negende plaats (-15). De Nederlander betrad vandaag de top-100 en staat nu 96ste.

De Noord-Ieren wonnen de afgelopen jaren veel grote toernooien. McIlroy was afgelopen zomer de beste op de US Open, zijn eerste major. Het jaar daarvoor was die titel een prooi voor McDowell. Dit jaar won Clarke het Britse Open.

Het Links Championship in Schotland wordt gespeeld op drie verschillende golfbanen aan zee: St. Andrews, Carnoustie and Kingsbarns.