Dit is het jaar van tekenaar Thé Tjong-Khing

Het is een feestjaar voor Thé Tjong-Khing, dit jaar een halve eeuw tekenaar. In 2011 kreeg hij de Max Velthuijs-oeuvreprijs en vorige week werd een overzichtstentoonstelling in het Haagse Kinderboekenmuseum geopend. Die ging vergezeld van de presentatie van een grondige en rijke biografie van zijn tekenaarschap.

En nu is er het prentenboek voor de Kinderboekenweek dat Thé maakte met een andere oude meester in de kinderliteratuur, Dolf Verroen (1928). Het verhaal van De prins op het witte paard is een klassiek sprookje over een prins die zoekt naar een leuke prinses, met de moderne draai dat prinses na prinses hem afwijst om zijn horkerige manieren.

Thé (1933) doet al jaren niets liever dan sprookjes illustreren, waarbij hij naar hartelust paleiszalen met kroonluchters en donkere bosranden kan tekenen. De tekeningen in De prins op het witte paard hebben de sfeer en zeggingskracht van filmstills, maar spelen ook voorbeeldig met de tekst van Verroen. Na een dreigende tekening van de afgewezen prins in een verstrikkend woud van boomtakken, schrijft Verroen: „Hij huilde zo verschrikkelijk, dat zijn paard door een rivier van tranen waadde.” Thé, altijd in voor duistere rafelrandjes maar evenzeer voor humor, laat inderdaad het vocht uit de prinselijke ogen stromen.

Dat is nog eens aanvoelen wat kinderen leuk vinden, én kinderen serieus nemen.

Dolf Verroen & Thé Tjong-Khing: De prins op het witte paard, 30 blz. € 5,–De tentoonstelling van het werk van Thé Tjong-Khing is tot en met 31 augustus te zien, zie kinderboekenmuseum.nl. Joukje Akveld en Annemarie Terhell: Thé Tjong-Khing. Van strip tot sprookje. Gottmer, 160 blz. € 19,95