Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

De Occupy Wall Street-beweging groeit - ook op internet

OccupyWallStreet
OccupyWallStreet

De ‘Occupy Wall Street’-beweging lijkt steeds meer aandacht te krijgen in de Amerikaanse en wereldwijde pers. Ook op internet schieten de filmpjes, analyses en aanverwante initiatieven uit de grond.

Allereerst: waar gaat het om? De ‘Occupy Wall Street Movement’ protesteert tegen de hoge werkloosheid in de VS, de gedwongen verkoop van huizen en de reddingsplannen waarmee in 2008 veel Amerikaanse banken overeind werden gehouden. Daarnaast demonstreren ze ook tegen de in hun ogen “oneerlijke” behandeling van minderheden in de Verenigde Staten. Een goede lijst met antwoorden op veelgestelde vragen staat hier.

En in dit fraaie filmpje beantwoorden enkele betogers die vraag:

De beelden, vooral wanneer ze samengevat zijn in sfeerbeelden zoals in onderstaand filmpje, doen denken aan de bezetting van pleinen in landen van het Midden-Oosten en de Arabische wereld (iets wat ook openlijk wordt aangegrepen als inspiratiebron).

Let ook op de agent wiens pet rond 1:00 afgepakt wordt.

Toch is een vergelijking met de opstand in Egypte niet aan de orde, zegt onze correspondent Guus Valk. Hij was tot voor de zomer correspondent in het Midden-Oosten en momenteel in de VS.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De beweging #occupywallstreet wordt groter. Maar iedere vergelijking met het Tahrirplein, ervaring uit eerste hand, gaat mank

Dit incident, dat zich vorige week tijdens de protesten in New York voordeed, houdt de gemoederen in het bijzonder bezig. Een agent belaagde een aantal meisjes zonder aanwijsbare aanleiding met zijn busje pepperspray.

Lawrence O’Donell, commentator bij MSNBC, zag de beelden en was laaiend. In een bijna tien minuten durend relaas nagelde hij vorige week de autoriteiten aan de schandpaal voor het in zijn ogen onnodige en oneerlijke machtsvertoon.

Een zorgwekkende zaak inderdaad, volgens veel Amerikanen. Het protest spreidt zich ondertussen uit over het land, kent nevenactiviteiten als dit blog en kan rekenen op veel sympathie op fora.

Maar gelukkig kan er ook gelachen worden: Jon Stewart pakte de beelden van de pepperspray-agent aan om de bewuste man eerst zogenaamd te verdedigen (“he was probably reaching for his canister of cooling, cucumber mist spray and grabbed the pepper spray by accident”) en pakte hem daarna alsnog aan, vooral op zijn naam (Anthony Bologna, oftewel Tony Baloney).

Afgelopen weekend werden overigens zevenhonderd demonstranten gearresteerd op de Brooklyn Bridge, iets dat alleen maar meer kwaad bloed zette bij de betogers en sympathisanten nu Occupy Wall Street de derde week in gaat.

Ten slotte: op deze website wordt al drie dagen geliveblogd over de voortgang van de protesten.

Veel van de links die voor dit stukje zijn gebruikt komen van NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal en dit overzichtartikel van The Washington Post.