De klas als middelpunt

Entre les Murs

Ned. 2, 22.55-1.10

Laurent Cantet baseerde zijn Gouden Palm-winnende film op de roman van François Bégaudeau, over zijn ervaringen als docent op een zwarte school in een Parijse volksbuurt. In een interview zei hij: „Ik had mezelf de volgende uitdaging gesteld: noteer één gebeurtenis per dag. ’s Avonds als ik thuis kwam nam ik telkens een half uur om een voorval op school op te schrijven, met name wat er in de klas gebeurde. Later voegde ik ook momenten toe uit de lerarenkamer. Maar ik was meer geïnteresseerd in de klas.” Cantet nam alleen dit principe van het boek over.

Ten tweede koos Cantet voor niet-professionele acteurs, leerlingen die gedurende het schooljaar in speciale workshops iedere woensdagmiddag bij elkaar kwamen ter voorbereiding op de verfilming van de klas uit het boek. In hun streven naar waarachtigheid dachten schrijver en cineast aanvankelijk de tieners te laten improviseren. Maar uiteindelijk zijn de meeste gebeurtenissen uit het boek behouden; zij vormen een stramien waarop de acteurs konden voortborduren. Voorts werden de complete staf van de school en zelfs ouders van leerlingen ingeschakeld, met een overrompelende en aangrijpende film als resultaat.

André Waardenburg