Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

De game die Apple snel censureerde

Game

Phone Story

Molleindustria. Nu wél beschikbaar voor Android.****

Kinderen dwingen erts te verzamelen, suïcidale fabrieksarbeiders opvangen, gadgets werpen naar rennende consumenten – niet de activiteiten die je in een spel verwacht. Een en ander kon bij de censoren van Apple in ieder geval niet door de beugel. Phone Story, waarin je deze dingen moet doen, heeft een paar uur in de App Store gestaan voor Apple hem verwijderde.

Het spel doet wat de titel zegt: het vertelt het verhaal van de herkomst, fabricage, marketing en het afdanken van de gadgets waar we zo graag mee spelen. De gameplay is uitdagend genoeg en het spel bevat een voice-over die toelicht hoe je telefoon gemaakt is, met wat bijtende details. Een leuk spelletje als kritiek op dezelfde iPhone waarop je het speelt.

Dat Apple dit spel censureerde is wrang en benadrukt het punt dat Molleindustria, producent van eerdere kritische spellen zoals The McDonalds Videogame, Operation Pedopriest en Oilygarchy, wilde maken. De opgegeven redenen voor verwijdering (het weergeven van verwerpelijke handelingen) lijken willekeurig; zonder die beelden zou het spel niet waarheidsgetrouw zijn. Maar die waarheid komt, als het aan Apple ligt, beter niet naar buiten.

Alper Çugun