Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Copwatch in Frankrijk

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een aanklacht ingediend tegen de website ‘Copwatch Nord-Ile de France’.

Op deze site zijn tientallen beelden te zien van Franse politieagenten uit het departement Nord en uit de regio Parijs, vaak met namen en andere privégegevens.

De anonieme initiatiefnemers presenteren zich als een onafhankelijke groep die toezicht wil houden op de politie, omdat die te vaak excessief geweld zou gebruiken bij controles en arrestaties.

Sinds het ministerie een klacht heeft ingediend is de site veel moeilijker bereikbaar, maar nog wel online via een beveiligde verbinding. Een verbod is niet eenvoudig, omdat de servers van de site in de Verenigde Staten staan, waar het ‘Copwatch’-idee ook vandaan komt.

Het waren de Franse politiebonden die alarm sloegen toen ze vorige week de site ontdekten.

Daar zijn niet alleen foto’s van agenten te vinden, soms niet in uniform, maar ook gedetailleerde cv’s van de agenten in kwestie.

Het ministerie diende daarop twee klachten in tegen de site wegens laster en smaad aan de politie. Volgens het ministerie brengt de site de veiligheid van de agenten én hun familieleden in gevaar.

De belangrijkste politievakbond zegt open te staan voor een goede, open controle van de politie, maar wil zich hard verzetten tegen dit soort ‘illegale spionagepraktijken’.

De vakbonden vragen de agenten zelf om zorgvuldig om te springen met hun gegevens op sociale netwerksites zoals Facebook. (NRC)