Broers Verhoek vieren familiefeestje in de Kuip

Feyenoord had gisteren in de eigen Kuip een offday tegen ADO Den Haag: 0-3. De broers Wesley en John Verhoek maakten allebei een doelpunt voor de bezoekers.

(L-R) Wesley Verhoek of ADO Den Haag, Gabor Horvath of ADO Den Haag
(L-R) Wesley Verhoek of ADO Den Haag, Gabor Horvath of ADO Den Haag WJ Dijkdrent / Orange Pictures

René en Willy van de Kerkhof bij FC Twente en PSV in de jaren zeventig. Erwin en Ronald Koeman bij FC Groningen in de jaren tachtig. Frank en Ronald de Boer bij Ajax in de jaren negentig. En Dennis en Gérard de Nooijer in hetzelfde decennium bij Sparta. Zij waren vijftien jaar geleden de laatste (tweeling) broers die scoorden voor dezelfde ploeg in één eredivisiewedstrijd. De eigenaars van een Zeeuwse voetbalschool kregen gisteren in de Kuip navolging van Wesley en John Verhoek bij de 3-0 overwinning van ADO Den Haag bij Feyenoord.

Eigenlijk had vader Willem dit seizoen honderden kilometers moeten reizen voor de wedstrijden van zijn zoons. Wesley (25) zou na een sterk seizoen bij ADO vertrekken naar Nottingham Forest, John (22) staat onder contract bij Stade Rennes. Maar de eerste besloot enkele uren voor zijn perspresentatie in Engeland de transfer te annuleren omdat hij geen goed gevoel had bij zijn nieuwe werkgever en de tweede werd verhuurd aan ADO. Willem Verhoek onderbrak zijn vakantie in Turkije vorige maand voor het eerste duel in het betaald voetbal met zijn zoons in één elftal.

Voor de eigenaar van een Haagse groente- en fruitgroothandel, waar ook zijn oudste zoon Willem junior werkt, bestaat er niets mooiers dan een doelpunt van een van zijn zoons. Zo juichte hij vorig seizoen uitbundig toen Wesley in Eindhoven in blessuretijd de winnende maakte tegen PSV, tot boosheid van supporters van de thuisploeg. Enkele stewards moesten hem, echtgenote Yolanda en enkele bevriende Hagenaars veilig uit het PSV-vak begeleiden.

De Verhoeks treden dit seizoen in de voetsporen van onder anderen Erwin en Ronald Koeman, nu trainer van Feyenoord. Ze zijn daarover al verschillende keren samen geïnterviewd en verschijnen na wedstrijden liever niet meer tegelijk voor de tv-camera. In Rotterdam-Zuid maakten ze gisteren een uitzondering.

De broers hadden tegen Feyenoord niet meer nodig dan oplettendheid om in scoringspositie te komen. John Verhoek profiteerde na tien minuten van een verkeerde terugspeelbal van verdediger Dani Fernández, een van de minsten bij de thuisploeg. Hij kreeg na twintig minuten een identieke kans, na opnieuw gestuntel in de Feyenoord-verdediging, maar schoot op de voet van doelman Erwin Mulder. „Gewoon slecht ingeschoten”, oordeelde zijn broer.

Wesley Verhoek scoorde op slag van rust op aangeven van zijn broer, nadat verdediger Bruno Martins Indi weifelend had ingegrepen. „Het werd eens tijd dat ik een goede pass van hem kreeg”, zei hij. Voor het tribunevak vol juichende ADO-supporters gaven de twee elkaar een kusje. In de tweede helft moest John Verhoek zich geblesseerd laten vervangen, maar toen had de derde aanvaller Tjaronn Chery de wedstrijd al via een counter beslist.

„Dit is een heerlijk gevoel. Tijd voor een familiefeestje”, zei John Verhoek, maar daar zou het niet van komen. Zijn broer vertelde vrolijk „een pokeravondje met vrienden” in het vooruitzicht te hebben.

Heeft het Haagse tweetal voordeel van hun familieband, luidde de vraag na afloop. „Ik ben bang dat het intuïtie is”, grijnsde Wesley Verhoek. „Nee, er zal best ook wat gevoel bij zitten. Onze samenwerking verloopt steeds beter. Ik geef de bal liever aan John dan aan Dmitri Boelykin, zoals vorig seizoen. Het blijft toch je broertje. Ik probeer hem ook te helpen, door hem te coachen als hij blijft staan na een gemiste kans, in plaats van te verdedigen. Dat pakt hij goed op, ook al komt het van zijn broer.”

De Verhoeks deelden de verbazing over het gemak waarmee ADO won van Feyenoord, dat in alle opzichten een offday kende. De ploeg van Koeman leed voortdurend onnodig balverlies en oogde aanvallend machteloos. „Het ging heel makkelijk en zij hebben eigenlijk geen kans gehad”, zei Wesley Verhoek. „Maar wij hebben vorig seizoen al laten zien dat we goed kunnen voetballen. Na het vertrek van trainer John van den Brom en wat spelers liep het in het begin even niet, maar nu halen we ons niveau weer.”

Trainer Maurice Steijn, de opvolger van de naar Vitesse vertrokken Van den Brom, toonde in tegenstelling tot het tweetal compassie met Feyenoord. „Zo’n club hoort bovenin mee te draaien, dat is goed voor het voetbal in Nederland. Maar ik had al de hele week het gevoel dat we hier iets konden halen. We hebben op elke positie evenveel kwaliteiten als Feyenoord, maar meer ervaring. Dat is vandaag ook uitgekomen.”