Britse pudding met braadworst

Bij de mengeling van culturen wil de communicatie soms stokken. Die stilte valt doorgaans te doorbreken door één van deze twee onderwerpen aan te snijden: kinderen of eten. Dat heeft de feestcommissie van de Amsterdamse buurtschool JP Coen goed begrepen. Die publiceerde ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan vorige maand een sympathiek receptenboek, Coen kookt!

Bij de mengeling van culturen wil de communicatie soms stokken. Die stilte valt doorgaans te doorbreken door één van deze twee onderwerpen aan te snijden: kinderen of eten. Dat heeft de feestcommissie van de Amsterdamse buurtschool JP Coen goed begrepen. Die publiceerde ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan vorige maand een sympathiek receptenboek, Coen kookt! De ouders zijn aan het woord gelaten over wat ze hun kinderen voorschotelen en hoe ze dat bereiden.

Dat boek weerspiegelt, vanzelfsprekend, de gemengde samenstelling van de Indische buurt waar de school is gevestigd. Je treft er couscous, vistajine en rozenkoekjes in aan, naast borsjtsj, Tanzaniaanse oliebollen en Portugese kip. En natuurlijk zandkoekjes en Hollandse kippensoep. Allemaal niet te ingewikkeld te maken en lekker losjes opgeschreven.

Toevallig ook, hoewel de samenstellers dat nergens melden, dat Jan Pieterszoon Coen, naamgever van die school, zoveel heeft betekend voor het verrijken van de Nederlandse keuken – en, trouwens, van Nederland in het algemeen.

Deze Coen zorgde aan het begin van de zeventiende eeuw in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie dat de vaderlandse specerijenhandel tussen de Zeven Provinciën en de Gordel van Smaragd bloeide. Hij was meer koopman dan dominee en deed vijandelijke overnames op de Banda-eilanden, Taiwan en India. Nootmuskaat, peper en kruidnagelen belandden via Coen op onze borden. Dat het perfide Albion ons daarbij wilde dwarsbomen, kwam de Brit duur te staan. Dan moesten ze maar van onze VOC afblijven. Toch?

Om te benadrukken dat de strijdbijl met de Britten intussen is begraven, hierbij een recept van Yorkshirepudding met braadworst, toad in the hole genoemd. ‘Pad in het holletje’ en waarom dat zo heet, blijft eeuwig onderwerp van borrelspeculaties.

Dit is bijna letterlijk het recept, zoals opgeschreven in Coen Kookt! door Philippa, moeder van Violet en Stella.

Doe de gezeefde bloem in een ruime kom met een snufje zout, nootmuskaat en peper. Maak een kuiltje in de bloem en breek daar de eieren in. Roer dit met een vork om, zodat voldoende lucht in het mengsel wordt geslagen. Voeg water toe en blijf vorkroeren tot een substantie ontstaat vergelijkbaar met die van slagroom. Laat dat een paar uur rusten. Verwarm de oven voor op 250 graden. Bak de worsten in een braadpan en giet vervolgens de braadsappen in een bakblik met twee extra lepels olie. Zet het blik in de oven totdat de olie gaat roken. Haal het blik dan uit de oven en leg de worsten erin. Klop het beslag nog een keer om en giet dit over de worsten. Zet het bakblik terug in de oven en laat twintig minuten staan, met dichte ovendeur. Serveer iedereen een worst met krokante deeglaag. Eet ze bijvoorbeeld met de ook in het boek opgeschreven bulgursalade van Elif, de moeder van Berkay en Mustafa.

Toad in the hole

5 el gezeefde bloem

3 eieren

kopje water met een scheutje melk

4 à 6 braadworsten

nootmuskaat

olie

zout, peper