Belegerd Sirte in 'wanhopige toestand'

Volgens het Internationale Rode Kruis zijn de inwoners van de Libische stad Sirte in een „wanhopige” situatie. De stad, met Bani Walid een van twee die nog in handen zijn van aanhangers van de afgezette Libische leider Moammar Gaddafi, wordt sinds ruim twee weken belegerd door eenheden van het nieuwe regime. Honderden families zijn er de laatste dagen in geslaagd te vluchten, maar tienduizenden zitten nog in de stad vast.

De interim-regering, de Nationale overgangsraad van de vroegere rebellen, meldde een tweedaags staakt-het-vuren te hebben afgekondigd om burgers te helpen ontsnappen. Maar burgers die erin slaagden te vluchten zeiden niets van een bestand te weten en dat de gevechten niet waren opgehouden.

Sirte, dat in normale tijden naar schatting 70.000 inwoners telt, is de geboorteplaats van Gaddafi. Zijn aanhangers in de stad, 360 kilometer ten oosten van Tripoli, zijn zwaar gewapend. Niet alleen de voormalige rebellen vallen hun posities in het centrum van de stad aan, ook vliegtuigen van de NAVO bestoken Gaddafi’s stellingen.

Wegens de gevechten kunnen zieken en gewonden volgens vertegenwoordigers van het Rode Kruis niet het ziekenhuis bereiken, dat bovendien door raketten, antitankgranaten en mitrailleurvuur is getroffen. Wie voor deze aanvallen verantwoordelijk is, is volgens hen niet vastgesteld.

In het ziekenhuis zouden patiënten sterven doordat de brandstof voor de generatoren opraakt. Het Rode Kruis hoopt bij een volgende bezoek ook zuurstof te leveren, waaraan eveneens gebrek is.

Aanhangers van Gaddafi en sommige burgers stellen de NAVO en de eenheden van het nieuwe bewind verantwoordelijk voor de dood van burgers. Zowel de NAVO als de Nationale overgangsraad wijst dit af. Zij beschuldigen de verdedigers van Gaddafi ervan de burgers als menselijk schild te gebruiken. Inwoners van Sirte die erin zijn geslaagd weg te komen, zeggen dat Gaddafi’s militie artillerie heeft geplaatst in gebouwen waar burgers wonen. (AFP, AP)