Bejaarde met drie pistolen in haar boodschappenkar

De Amsterdamse politie organiseerde zaterdag een wapeninleverdag.

Opbrengst: 39 vuurwapens, 10 balletjespistolen, 15 steekwapens, en 2 granaten.

. Het loopt niet storm zaterdagmiddag op politiebureau Flierbosdreef in Amsterdam Zuidoost. Het is wapeninleverdag: voor het eerst in elf jaar kunnen Amsterdammers ongestraft van hun illegale wapen af. Maar het lijkt erop dat de bewoners van de wijk die ‘de jungle van de Amsterdamse misdaad’ wordt genoemd hun wapens vandaag liever thuis of op zak houden.

Rond een uur of twee ’s middags komt een bejaarde man het bureau binnenstappen. Hij haalt een luchtdrukpistool uit zijn boodschappenkar en legt die op de balie. „Mag u hebben.”

Met die luchtbuks, vertelt de man even later, schoot hij op ballonnetjes op de camping in Hoenderloo. Prijsschieten, de grootste lol hadden ze. Maar zijn vrouw is al jaren geleden overleden en naar de camping gaat hij niet meer. Dus wat moet hij met een luchtbuks in huis? Bovendien is het verboden een buks te bezitten die niet van een echt wapen is te onderscheiden. „En met mijn neppert” verzekert hij, „had je zo een overval kunnen plegen”. Even later komt er een bejaarde vrouw binnen. Ook zij grijpt in haar boodschappenkar, waaruit drie alarmpistolen tevoorschijn komen. Ze zijn van haar overleden man geweest. Zelf wil ze „die dingen” niet in huis.

Onder het motto ‘een wapen is de voorbode van ellende’, hoopt de politie zoveel mogelijk wapens te verzamelen. Vuurwapenbezitters moeten zich identificeren, maar worden niet gestraft. Wel onderzoekt de politie of ingeleverde vuurwapens zijn gebruikt bij misdrijven. Als dat het geval is kan de persoon die het inleverde alsnog worden aangehouden. Na het onderzoek worden ingeleverde wapens door een gespecialiseerd bedrijf vernietigd. Bij de laatste landelijke wapeninleverdag in 2000 werden 3.600 wapens van straat gehaald.

De inleveractie is onderdeel van een actie tegen wapenbezit in Amsterdam. Zo zijn er dit jaar meerdere grootschalige wapencontroles, geeft de politie voorlichting op scholen en controleert de politie ook schietverenigingen en wapenbezitters met vergunning.

Volgens de politie in Amsterdam is het wapenbezit en -gebruik bij ernstige delicten als straatroof en overvallen de laatste jaren fors toegenomen. Afgelopen jaar werd bij 77 procent van de overvallen een vuurwapen gebruikt. Ook gaan volgens de politie jongeren in het uitgaansleven steeds vaker op stap met een mes.

Toch trekt de wapeninleverdag in de ochtend en middag voornamelijk zeventigplussers, laat een woordvoerder van de politie weten. Zoals de vrouw van 95 jaar die een wapen naar de politie brengt. Een erfstuk van haar vader, die in het verzet zat. Of de bejaarde vrouw die maar liefst zes vuurwapens komt inleveren en erbij vertelt dat haar overleden man ze jaren geleden uit Zuid-Afrika had meegenomen. Naarmate de dag vordert daalt de leeftijd van de bezoekers en wordt het wapenassortiment meer divers, vertelt de woordvoerder.

Op politiebureau Nieuwezijds Voorburgwal, in het centrum van Amsterdam, heerst de gewoonlijke zaterdagmiddagdrukte. Twee Oostenrijkse toeristen komen in tranen aangifte doen van een gestolen schoudertas. De auto van een Duitse jongen is verdwenen. De portemonnee van een Brabants meisje gerold. Maar wapens worden er nauwelijks ingeleverd. „En ik ben nog wel speciaal voor wapeninleverdag opgeroepen”, zegt de vrijwilliger achter de balie.

In totaal komen er in Amsterdam 39 vuurwapens, 15 luchtdrukwapens, 10 balletjespistolen, 15 steekwapens, 4 traangasbusjes, 3 alarmpistolen, 3 ploertendoders, 1.060 stuks ammunitie, 2 granaten en 1 granaathuls uit 1929 binnen.

„Een mooi resultaat”, vindt de woordvoerder van de politie. „Elk wapen dat we van straat halen is er één.”