Amsterdam moet veel meer bezuinigen dan gepland

De gemeente Amsterdam moet tachtig tot honderd miljoen euro extra bezuinigen om financieel gezond te blijven, zo liet de gemeente vandaag weten. In 2010 waren al bezuigingen van 208 miljoen afgesproken in het bestuursakkoord.

Dat er nu extra bezuinigingen nodig zijn, wordt mede veroorzaakt door een dalende bijdrage vanuit het rijk. Ook stijgen de uitgaven voor de Wet werk en bijstand en zorgen aanhoudende problemen met een nieuw ict-systeem voor stijgende kosten. Dat nieuwe systeem zou op termijn juist geld moeten besparen (zo’n twintig miljoen per jaar), maar in ieder geval tot 2014 zullen er juist tientallen miljoenen per jaar bij moeten.

Keuze voor bezuinigingen wordt gemaakt uit pakket voorstellen

Waarop bespaard gaat worden, ligt nog niet vast. Het gemeentebestuur heeft een pakket van maatregelen ter waarde van honderdvijftig miljoen voorgelegd aan de gemeenteraad. Die mag daaruit keuzes maken.

Gedacht wordt aan de versobering van arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren, lastverzwaringen en ‘het schrappen van ambities’. De gemeente gaat ook kijken welke taken van de gemeente en de stadsdelen kunnen worden afgestoten. In het voorjaar van 2012 moeten de eerste knopen worden doorgehakt, zegt wethouder van Financiën Lodewijk Asscher (PvdA) tegen Het Parool.

De Amsterdamse bezuinigingen van 208 miljoen - op een begroting van vijf miljard - moeten tot aan 2014 plaatsvinden. De extra tachtig tot honderd miljoen aan besparingen zal vanaf 2013 doorgevoerd worden.

Ook Rotterdam moet extra besparen

Vorige week maakte de gemeente Rotterdam al bekend extra te moeten besparen: 23,1 miljoen in het komende jaar. Rotterdam sloot extra ontslagen niet uit om de gemeentefinanciën op orde te brengen. Hoeveel banen in Amsterdam verdwijnen, hangt af van waarop wordt bezuinigd.