Amerikaans 'engeltje' wordt ster door moordzaak in Perugia

Een moordproces tegen een Amerikaanse studente verdeelt Italië. Het openbaar ministerie wil dat de rechter de nationale eer verdedigt.

Zelden was er in Italië meer internationale aandacht voor een moordzaak dan in het proces dat inmiddels bekend staat als de zaak-Amanda Knox. Ruim vierhonderd journalisten zijn naar het Italiaanse Perugia afgereisd voor het vonnis in appèl, vanavond, tegen haar en haar ex-vriendje Raffaele Sollecito (27), dat live wordt uitgezonden op tv.

Is Amanda, de 24-jarige studente uit Seattle die in 2007 in Perugia kwam studeren, een duivel met een engelengezicht? Heeft zij samen met Rafaelle de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher de dag na Haloween 2007 vermoord tijdens een seksorgie met veel drugs en alcohol? Of heeft de Italiaanse justitie een kapitale fout gemaakt en zitten de verdachte jongelingen al vier jaar ten onrechte vast?

Twee jaar geleden veroordeelde een rechter Amanda in eerste aanleg tot 26 jaar en Raffaele tot 25 jaar cel. Een derde medeplichtige, Rudy Guede (24) uit Ivoorkust, is tot 16 jaar veroordeeld voor medeplichtigheid.

Nu vraagt het OM levenslang voor Amanda en Raffaele. De twee ex-geliefden zouden Meredith hebben vastgehouden terwijl Rudy haar misbruikte. Uiteindelijk zou Amanda Meredith met messteken om het leven hebben gebracht. De Britse werd naakt met doorgesneden keel teruggevonden in het huis waar Amanda en Meredith sinds een paar maanden als studenten samen woonden.

Tijdens de beroepszaak is echter twijfel ontstaan omtrent de bewijsvoering. Het mes waarmee zou zijn gestoken, bevat DNA van Amanda op het heft, maar de DNA van Meredith zou in onvoldoende mate aangetroffen zijn op het lemmet om er conclusies aan te verbinden. Hetzelfde zou gelden voor het DNA van Raffaele dat was aangetroffen op de met bloed doordrenkte bh van Meredith.

Vanuit Amerika hebben Amanda’s ouders, maar ook de Amerikaanse tv-networks, vol de aanval ingezet op justitie. Een meisje met zo’n engelachtige uitstraling, dat van voetbal en de Beatles houdt, kan dit niet gedaan hebben, zo is het beeld in de VS. De studente is in 2007, net aangekomen in Italië, tegen wil en dank de hoofdpersoon geworden van een horrorscenario, waarvan niet zij maar justitie de veroorzaker is.

Vooraanstaande Amerikaanse columnisten namen het Italiaanse justitiële systeem op de korrel. Het zou traag en amateuristisch functioneren. De officieren van justitie zouden niet durven toegeven dat hun hypothese, waarin Amanda wordt afgeschilderd als een losgeslagen, manipulatieve en duivelse geest, nergens op is gebaseerd. De kritiek werd zo fel dat de betrokken officier van justitie de rechters opriep zich niet te laten intimideren door de media-aanvallen en in plaats daarvan de nationale trots te verdedigen.

Vanuit Engeland vragen de radeloze ouders van Meredith om een eerlijke rechtsgang. Zij verwijten de media dat ze de zaak tot een showcase hebben gemaakt, waarbij de waarheid onderschikt is geworden. „Iedereen lijkt te zijn vergeten dat onze dochter is vermoord”, zo klagen zij.

Mochten Amanda en Raffaele worden vrijgesproken dan is Amanda per direct een rijke vrouw. Amerikaanse tv-stations hebben haar een miljoen dollar geboden voor het eerste exclusieve interview. De film over haar leven is in voorbereiding.

Bas Mesters