Amanda Knox vrijgesproken van geruchtmakende moord Italië

Amanda Knox barst in tranen uit nadat ze te horen krijgt dat ze vrij is. Foto AP / Pier Paolo Cito

In Italië is de Amerikaanse Amanda Knox in hoger beroep vrijgesproken van moord. Met de uitspraak komt een eind aan een rechtszaak die Italië en de Verenigde Staten al jaren bezighoudt. Knox verbleef de afgelopen vier jaar in de gevangenis, maar komt nu per direct vrij.

De 24-jarige Amanda Knox werd in 2009 veroordeeld tot 26 jaar cel wegens het ombrengen van haar huisgenote Meredith Kercher tijdens een uit de hand gelopen seksspel. Knox zou daarbij hulp hebben gehad van haar ex Raffaele Sollecito en Rudy Guede. Het lichaam van Kercher werd halfnaakt en met een doorgesneden keel gevonden in het Italiaanse appartement van de Britse en Knox. In het hoger beroep werd ook Sollecito vrijgesproken.

In het hoger beroep vernietigde de rechtbank de eerdere veroordeling van Knox. Het mes waarmee Kercher zou zijn gestoken bevatte DNA van Knox op het heft, maar de DNA van Knox is in onvoldoende mate aangetroffen op het lemmet om er conclusies aan te verbinden.

Bekijk hier de uitspraak van de rechter en de reactie van Knox op haar vrijspraak.

Derde verdachte werd al eerder veroordeeld

Voor de moord op Kercher werd in een apart proces Rudy Hermann Guede veroordeeld, een drugshandelaar zonder vaste verblijfplaats uit Ivoorkust die het grootste deel van zijn leven in Italië doorbracht. Guede kreeg zestien jaar. Volgens de advocaten van Knox en Sollecito was Guede de enige moordenaar, maar de aanklager zei op grond van de verwondingen van het slachtoffer dat er meer dan een dader moest zijn geweest.

Zaak stond jarenlang in de belangstelling

Bij de NOS legde onze correspondent in Italie Bas Mesters vandaag uit waarom deze zaak zo in de belangstelling staat.

Rolling Stone Magazine schreef deze zomer een uitgebreid artikel over de zaak.