700 arrestaties in New York na demonstraties

In New York wordt nu al twee weken gedemonstreerd tegen de hebzucht van de financiële wereld.

De New Yorkse politie heeft zaterdagnacht meer dan 700 mensen gearresteerd tijdens een protest tegen de hebzucht van bankiers en bedrijven op Wall Street. De betogers blokkeerden wegen en liepen zonder toestemming over de Brooklyn Bridge.

Het was voor de tweede week op rij dat honderden demonstranten van de Occupy Wall Street Movement zich lieten gelden in New York. Vorige week werden ook al tientallen betogers opgepakt in Manhattan.

De politie greep zaterdag in toen de demonstranten het voetpad op de Brooklyn Bridge verlieten en zich, volgens de politie ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, op de rijstroken van de brug begaven.

In verband met de onrust werd de Brooklyn Bridge korte tijd afgesloten voor het verkeer. Het merendeel van de gearresteerde betogers kreeg een dagvaarding en is inmiddels vrijgelaten. Getuigen omschrijven de massale arrestaties als een „chaotisch gezicht”. De demonstranten waren eerder op de avond vertrokken vanuit hun kamp in het Zuccotti Park in Manhattan, waar ze naar eigen zeggen de hele winter zullen blijven.

De Occupy Wall Street Movement protesteert tegen de hoge werkloosheid, de gedwongen verkoop van huizen en de reddingsplannen waarmee in 2008 veel Amerikaanse banken overeind werden gehouden. Daarnaast demonstreren de linkse activisten ook tegen de in hun ogen oneerlijke behandeling van minderheden in de VS. (Reuters, BBC)