1.000 euro schenken kost mij dankzij de Geefwet straks slechts 220 euro

Al ongeveer vijfentwintig jaar geef ik een ongeveer geïndexeerd bedrag per jaar aan goede doelen, tegenwoordig ANBI’s – Algemeen Nut Beogende Instellingen – genoemd. Van dit bedrag krijg ik circa de helft terug van de fiscus.

Wanneer giften aan culturele instellingen door de Geefwet nu voor 150 procent aftrekbaar worden, komt dit natuurlijk wél ten goede van de kunst.

Met het rekenvoorbeeld van mevrouw Sigrid Hemels – hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Opinie, 26 september – ligt de volgende redering dan voor de hand.

Het schenken van 1.000 euro kostte mij voorheen 480 euro. Straks slechts 220 euro. Aangezien ik schenk om te steunen betekent dit dat ik nu bij dezelfde kosten voor mij 2.180 euro aan de door mij geliefde culturele instelling kan schenken. 1.180 euro meer!

Onno van Hest

Brielle