‘VS bevriezen 200 miljoen dollar hulpgeld aan Palestijnen’

De Palestijnse president Abbas en president Obama tijdens een ontmoeting in New York op 21 september. AFP / Mandel Ngan

Het Amerikaanse Congres houdt de uitbetaling van 200 miljoen dollar hulpgeld aan de Palestijnse Autoriteit tegen. Congresleden zouden de uitbetaling blokkeren omdat ze boos zijn dat president Abbas de VN om erkenning van Palestina heeft gevraagd.

Belangrijke leden van het Congres willen niet dat de 200 miljoen dollar aan hulpgeld wordt uitbetaald zolang de Palestijnen niet stoppen met hun poging als volwaardige staat lid te worden van de VN. Het hulppakket dat nu niet uitbetaald wordt is volgens bronnen van persbureau AFP bedoeld om de economie van de Westelijke Jordaanoever te ondersteunen. De hulpgelden voor het handhaven van de veiligheid op de Westoever zouden wel gewoon betaald worden. De VS steunen de Palestijnse Autoriteit ieder jaar met een bedrag van 550 miljoen dollar.

Het Congres is, net als de regering van Obama, van mening dat het Israëlisch-Palestijns conflict alleen opgelost kan worden aan de onderhandelingstafel en is tegen “unilaterale” stappen als het vragen om VN-lidmaatschap. De regering-Obama vindt het opschorten van hulpgelden als straf echter geen goed idee. De Amerikaanse regering vreest dat het stopzetten van de hulp het Amerikaanse imago onder de Palestijnen ernstig schaadt en bewegingen als Hamas alleen maar populairder maakt.

‘Bosnië heeft sleutel tot Palestijnse VN-lidmaatschap in handen’

Bij de VN in New York gaat het diplomatieke getouwtrek rond de aanvraag van het Palestijnse lidmaatschap intussen volop door. NRC Handelsblad schreef vrijdag dat Bosnië-Herzegovina nu mogelijk de sleutel in handen heeft als het gaat om de wens van de Palestijnen.

Acht van de negen benodigde leden van de raad hebben al toegezegd om voor het Palestijnse lidmaatschap van de VN te zullen stemmen, zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Maliki gisteren tegen een Palestijns radiostation: Rusland, China, India, Zuid-Afrika, Brazilië, Libanon, Nigeria en Gabon. Nu zouden de Palestijnen al hun aandacht richten op het overhalen van Bosnië voor de negende stem. Ook Colombia zou nog onbeslist zijn, maar naar ‘nee’ neigen.