Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Tunesië begonnen aan eerste vrije verkiezingscampagne ooit

Een man plakt verkiezingsposters van de moslimfundamentalistische Ennahda-partij in hoofdstad Tunis. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

In Tunesië is dit weekend de campagne begonnen voor de verkiezingen van 23 oktober aanstaande, de eerste verkiezingen sinds de val van president Ben Ali in januari. De gestarte campagne is de eerste echte vrije verkiezingscampagne ooit.

In veel Tunesische steden werden muren en borden gisteren al beplakt met posters van vele honderden kandidaten die deelnemen namens tientallen nieuwe politieke partijen. De verkiezingen van 23 oktober zijn geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten.

Aan de verkiezingen, die precies over drie weken plaatsvinden, doen ongeveer 11.000 kandidaten van zo’n 110 politieke partijen mee. Zij binden de strijd aan om de 218 zetels die in de vergadering te verdelen zijn. Het verkiezingslandschap is daardoor behoorlijk onoverzichtelijk, zegt Tunesiër Khaled Okbi tegen persbureau Reuters:

“Er zijn vele kleuren, programma’s en slagzinnen. We hebben nog tijd genoeg om onze keuze te maken, maar het ziet er niet gemakkelijk uit.”

Analisten verwachten dat Ennahda, een invloedrijke en goed georganiseerde moslimfundamentalistische partij die onder het regime van Ben Ali verboden was, de meeste zetels in de vergadering zal behalen. De leider van de partij, Rached Gannouchi, begon de campagne van Ennahda gisteren in Sidi Bouzid, de plaats waar begin dit jaar de volksopstand tegen Ben Ali begon. Hij benadrukte het grote belang van de verkiezingen voor Tunesië:

“Ik ben klaar voor deze verkiezingen. Ze moeten slagen omdat het mislukken van de verkiezingen catastrofaal zou zijn voor Tunesië en onze buren in Europa.”