Syrische oppositie verenigt zich in Nationale Raad van Eenheid

Prominente oppositiefiguren op een gezamenlijke persconferentie in Damascus op 18 september. Foto AFP / Louai Beshara

Alle belangrijke oppositiegroeperingen uit Syrië hebben zich verenigd in een Nationale Raad van Eenheid. Dat maakte een belangrijke oppositiefiguur vanmiddag bekend in Turkije.

De oppositiegroeperingen spraken vandaag in Turkije met elkaar over de oprichting van een overkoepelende organisatie die hun gezamenlijke verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad extra kracht kan geven. De belangrijke oppositielider Burhan Ghilyon maakte na afloop van de besprekingen bekend dat alle groeperingen overeenstemming hebben bereikt, meldt de televisiezender Al-Arabiya.

In een gezamenlijke verklaring zegt de Nationale Raad van Eenheid geen buitenlandse interventie in Syrië te willen, maar wel roept de Raad de Verenigde Naties op resoluties op te stellen die burgers in het land kunnen beschermen. Verder zeggen de verenigde oppositiegroepen te streven naar een democratische staat die de burgerrechten respecteert en de wensen van alle Syrische revolutionairen in vervulling brengt.

Bronnen rond de Raad zeiden tegen Al Arabiya dat het orgaan oppositiegroeperingen van binnen en buiten Syrië vertegenwoordigt. Veel Syrische dissidenten zijn de afgelopen decennia naar het buitenland gevlucht vanwege de repressie in eigen land en hebben, vaak in westerse landen, hun eigen organisaties opgericht. De bronnen benadrukken dat ze niet voor het ontmantelen van het Syrische leger pleiten. Oppositieleider Ghilyon voegde toe dat hij gelooft dat alleen “vreedzame middelen” het conflict in Syrië kunnen oplossen.