Syrië tegen ambassadeur VS: bemoei je niet nog een keer met ons

De Syrische televisie zond donderdag beelden uit van hoe de auto van VS-ambassadeur Robert Ford bekogeld werd met onder meer eieren. Foto AFP via Addounia TV

De Amerikaanse ambassadeur in Syrië, Robert Ford, moet zich niet met Syrische aangelegenheden bemoeien als hij aanvallen met rotte eieren in de toekomst wil vermijden. Dat schrijft Syrische staatskrant Al Baath vandaag.

Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad bekogelden Ford donderdag met eieren toen hij in Damascus een belangrijke figuur van de Syrische oppositie bezocht.

Ford wordt er door Al Baath van beschuldigd de gewapende antiregeringsbeweging in het land te steunen. Zijn steun zal niet worden getolereerd, aldus de krant. Al Baath schrijft dat Ford meer ‘onplezierige behandelingen’ staan te wachten als hij zich in interne aangelegenheden blijft mengen.

De Amerikaanse regering riep de Syrische ambassadeur donderdag na de bekogeling op het matje en veroordeelde de aanval. De regering van Obama sprak van een poging om een diplomaat te intimideren die de “wreedheid” van de Syrische regering met eigen ogen heeft gezien.

Syrische regime veroordeelde eerder bezoek van Ford aan Hama

Eerder dit jaar veroordeelde het Syrische regime al een bezoek van ambassadeur Ford aan de stad Hama, die destijds zwaar onder vuur werd genomen door het Syrische leger. Damascus zag in het bezoek van Ford en de Franse ambassadeur het bewijs dat westerse landen achter de onrust in het land zitten. Ford zei toen “verbijsterd” te zijn door de kritiek. Volgens hem wilde hij met het bezoeken van Hama laten zien dat de VS achter het recht staan van Syrische burgers om zich uit te spreken voor hervormingen en veranderingen in het land.