‘Slechts kwart minder artsbezoek na verhoging eigen risico’

Voor tweederde van de Nederlanders heeft de hoogte van het eigen risico geen invloed op hoe vaak ze naar een zorgverlener gaat.

Een kwart denkt volgend jaar, als het eigen risico van 170 naar 220 euro is gestegen, minder vaak de huisarts, de tandarts, de fysiotherapeut of de psycholoog te bezoeken. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van RTL Nieuws.

Een meerderheid van de Kamer schaarde zich vorige week achter het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om het eigen risico te verhogen. Volgens de bewindsvrouw is dit essentieel om de zorgkosten van de overheid niet uit de hand te laten lopen. De opbrengst van de maatregel is 260 miljoen euro.

Schippers hoopt dat door het eigen risico te verhogen mensen worden ontmoedigd om naar de dokter te gaan. Dit blijkt bij tweederde van de Nederlanders dus niet zo te zijn.