Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Rob de Nijs en Anouk winnen Edison

Rob de Nijs en Anouk zijn vanavond in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Edison Pop 2011. De Nijs werd door de jury gekozen tot beste mannelijke artiest, Anouk werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke artiest.

De Nijs, die begin jaren zestig doorbrak, doet volgens de jury na 48 jaar nog volop mee. Zijn laatste plaat Eindelijk Vrij is volgens de vakjury een meesterwerk. Anouk werd geëerd vanwege haar album To Get Her Together, waarop ze ‘vol de confrontatie met zichzelf aangaat’.

Rob de Nijs - Eindelijk vrij

Racoon veroverde de Edison Pop voor beste groep. “Het lijkt zo eenvoudig maar Racoon is zo’n band die het schrijven van songs tot een kunstvorm promoveert”, oordeelde de jury onder leiding van Leo Blokhuis.

In de categorie kleinkunst/theater werd Daniël Lohues uitgeroepen tot winnaar. Zijn meest recente plaat Hout Moet werd door de jury gelauwerd. “Op Hout Moet laat hij zich weer zien als een waar woordkunstenaar die zijn muzikale invloeden niet alleen op het Drentse platteland vindt, maar ook in het broeierige zuiden van de Verenigde Staten.”

Krystl werd gebombardeerd tot beste nieuwkomer. De vakjury ziet voor haar een rooskleurige toekomst. “Gezegend met een indrukwekkende stem en met meerdere muzikale talenten lijkt het leven Krystl toe te lachen.” Marco Borsato, groot fan van Krystl, mocht zondagavond zijn oeuvreprijs op komen halen.

Een nieuwe speciale juryprijs ging naar Happy Camper. Het muziekproject verraste de jury in veelzijdigheid, originaliteit en kwaliteit.

Publieksprijzen

Naast de prijzen van de vakjury werden ook publieksprijzen uitgereikt. Het nummer Next to Me van Ilse DeLange werd door het publiek uitgeroepen tot beste song, Nick & Simon waren volgens luisteraars verantwoordelijk voor de beste plaat. De Volendammers kregen de Edison Pop voor de plaat Fier.

Ilse DeLange - Next to Me