‘Pakistaan achter aanslag op Rabbani’

Afghan men attend an anti-Pakistan demonstration in Kabul October 2, 2011. Hundreds of Afghans took to the streets of Kabul on Sunday to condemn recent shelling of border towns by Pakistan's army and accusing its powerful spy agency of involvement in the assassination of the country's ex-President Burhanuddin Rabbani. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST)
Afghan men attend an anti-Pakistan demonstration in Kabul October 2, 2011. Hundreds of Afghans took to the streets of Kabul on Sunday to condemn recent shelling of border towns by Pakistan's army and accusing its powerful spy agency of involvement in the assassination of the country's ex-President Burhanuddin Rabbani. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST) Afghanen komen bijeen op een anti-Pakistanbijeenkomst in Kabul. Vandaag gingen honderden Afghanen de straat op om te demonstreren tegen recente vuurgevechten in de grensstreek uitgevoerd door het Pakistaanse leger. Foto Reuters / Omar Sobhani

De zelfmoordaanslag op de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani werd uitgevoerd door een Pakistaan. Dat zei de Afghaanse president Hamid Karzai vandaag in een verklaring.

Uit onderzoek naar de dood van Rabbani is volgens de regering-Karzai gebleken dat de aanslag werd gepland in de Pakistaanse stad Quetta, waar belangrijke Talibaanleiders zijn gevestigd. De commissie heeft gegevens over Pakistanen die betrokken zouden zijn doorgegeven aan de Pakistaanse autoriteiten en zei te verwachten dat Pakistan de verdachten arresteert.

Rabbani was de voorzitter van de Afghaanse Hoge Vredesraad, die een jaar geleden werd opgericht om te onderhandelen met de Talibaan om het al negen jaar durende conflict in Afghanistan vreedzaam te beëindigen. Bij de aanslag raakte secretaris Masoom Stanekzai zwaargewond. De aanval werd niet opgeëist.

Dood Rabbani geen effect op vredesonderhandelingen

Tijdens een ontmoeting met Obama benadrukte Karzai dat de zelfmoordaanslag het vredesproces niet zal stopzetten. Obama noemde de dood van Rabbani een “tragisch verlies” voor Afghanistan, maar volgens hem versterkt het de Amerikaanse vastberadenheid om het gewelddadige conflict met de Talibaan te beëindigen.

Pakistaanse analisten denken dat de verslechterde relatie tussen Afghanistan, Pakistan en de Verenigde Staten ernstige gevolgen kan hebben voor welk vredesakkoord met de Talibaan dan ook, dat alle kampen zien als de manier om de oorlog te beëindigen.