Onzeker of Slowakije instemt met verruiming Europees noodfonds

Het is nog onzeker of Slowakije instemt met de verruiming van het Europese noodfonds (EFSF). De Slowaakse parlementsvoorzitter Richard Sulik zegt in het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine tegen het voorstel te gaan stemmen.

Sulik:

“We zullen tegen het EFSF stemmen. Maar we willen de euro niet ten val brengen. Het gaat om de reddingsoperatie. Men kan de schuldencrisis niet oplossen met nieuwe schulden. Dat is zoiets als een brand bestrijden met een ventilator. Wat de eurozone en de euro bedreigt, is de reddingsoperatie zelf.”

Eerder noemde Sulik het noodfonds al een “road to hell”.

Slowakije is het laatste euroland dat op 14 oktober over de plannen zal stemmen. Alle zeventien eurolanden moeten het akkoord ratificeren.

De leiders van de eurozone hebben op de top van 21 juli afgesproken om de omvang van het reddingsfonds EFSF te verhogen tot 440 miljard euro en het nieuwe bevoegdheden toe te kennen.

NRC-redacteur Melle Garschagen legt uit:

“Als alle zeventien parlementen hun goedkeuring hebben gegeven moet het het EFSF zijn dat ingrijpt op de obligatiemarkten. Nu doet de ECB dat. Ook moet het EFSF sneller en flexibeler leningen kunnen verstrekken voordat landen echt in diepe crisis raken zoals Griekenland.”