Niger niet van plan om Saadi Gaddafi aan Libië uit te leveren

Saadi Gaddafi op een persconferentie in Sydney in 2005. Foto Reuters / Tim Wimborne

De regering van Niger is niet bereid om Saadi Gaddafi, een van de zoons van de voormalige Libische leider Moammar Gaddafi, uit te leveren aan de nieuwe machthebbers van Libië. Saadi kan in Niger ondervraagd worden, zegt een regeringswoordvoerder.

Saadi Gaddafi, die een aantal weken geleden vanuit Libië naar buurland Niger vluchtte, kan volgens Niger niet zomaar uitgeleverd worden omdat dit in strijd zou zijn met internationale afspraken. Minister van Justitie Marou Amadou zei gisteravond laat op de nationale televisie dat leden van de Libische Nationale Overgangsraad welkom zijn om Saadi Gaddafi in Niger te komen ondervragen.

Naar alle waarschijnlijkheid houdt Saadi Gaddafi, de derde zoon van de oud-dictator, zich schuil in Niger’s hoofdstad Niamey, hoewel zijn exacte verblijfplaats onbekend is. Interpol vaardigde donderdag een arrestatiebevel voor Saadi uit, omdat hij beschuldigd wordt van het leiden van militaire eenheden die de afgelopen maanden demonstraties met geweld zouden hebben onderdrukt.

Niger heeft eerder gezegd dat het Saadi Gaddafi niet wil uitleveren omdat de mogelijkheid bestaat dat hij geen eerlijk proces krijgt en tot de doodstraf wordt veroordeeld. Een reden dat Niger de familie van Gaddafi in bescherming neemt, is de innige relatie die Niger en Libië onder het bewind van Moammar Gaddafi hadden. Gaddafi investeerde jarenlang grote hoeveelheden oliedollars in de landbouw en het toerisme in Niger en hielp bij het onderdrukken van een rebellenbeweging in het noorden van het land.