Leger Jemen doodt per ongeluk minstens dertig eigen soldaten

Jemenitische soldaten, afgelopen vrijdag gefotografeerd in hoofdstad Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

Een gevechtsvliegtuig van het Jemenitische leger heeft gisteravond per ongeluk een eigen kampement in het zuiden van het land gebombardeerd. Door de vergissing kwamen minstens dertig Jemenitische militairen om het leven.

Het bombardement vond gisteravond plaats tijdens een gevecht van het Jemenitische leger met islamitische militanten in de zuidelijke provincie Abyan, aldus Jemenitische functionarissen tegen persbureau AP. Het gevechtsvliegtuig zou een kampement van het leger vlakbij de hoofdstad van Abyan hebben geraakt. Hoofdstad Zinjibar is sinds mei in handen van strijders van terreurbeweging Al-Qaeda.

Dood van Anwar al-Awlaki succes in strijd tegen Al-Qaeda

Afgelopen vrijdag boekte Jemen samen met de Verenigde Staten nog een succes in de strijd tegen Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland. De geestelijk leider van de groepering, Anwar al-Awlaki, werd toen gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. De 40-jarige Awlaki, die een Amerikaans staatsburger was, stond bekend als de ‘huisideoloog’ van Al-Qaeda in Jemen.

Het zuiden van Jemen wordt al jaren geteisterd door geweld door Al-Qaeda. Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda, heeft al maanden meer bewegingsvrijheid door de massale volksopstand tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh en wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.