Jan Boelo’s eerste stappen in Parijs

Topfotograaf Terry Richardson en de invloedrijke Carine Roitfelt weten al wie Jan Boelo Drenth is. Nu moet de rest van de wereld nog even kennis maken met de modeontwerper. Aan Drenth ligt het niet. Hij gaat er honderd procent voor, en snapt waar hij moet zijn om het te maken in de modewereld: Parijs. Daar presenteert Drenth tot en met dinsdag zijn label Jan Boelo op uitnodiging van het Britse pers/verkoopagentschap Snow.

Jan Boelo Drenth is een vrij nieuwe naam in de Nederlandse mode. De Groninger studeerde vorig jaar af aan de Utrechtse kunstacademie, afgelopen juli showde hij tijdens de Amsterdam Fashion Week zijn eerste collectie met stoere, sexy mannen- en vrouwenmode. Typisch Jan Boelo zijn scherp getailleerde jasjes met rechte schouders van luxe stoffen. Ook kenmerkend is heel veel leer: broeken, motorjacks  maar ook jeans bespoten met een gekleurde metalliclaag of rubbercoating. Zwierig zijn Drenths vrouwelijke glamrock avondjurken van meters transparante voile of papierdun leer. De Amsterdamse winkel SPRMRKT plaatste na Drenths eerste show meteen een bestelling, waaronder enkele leren broeken (€ 800) en glanzende lurex colberts met onafgewerkte naden (€ 500).

Voor zijn eerste presentatie in Parijs nodigde Drenth een aantal winkels uit waaronder het Britse warenhuis Harvey Nichols. Tot Drenths verbazing – negen van de tien genodigden laten volgens hem niets van zich horen - proberen de Britten langs te komen.

Showen in Parijs zit er voor Drenth voorlopig nog niet in. Hiervoor is een gigantisch budget noodzakelijk, ook valt er nog ontzettend veel te leren. Zo gaat volgende keer een extra kledingrek mee naar Parijs, zodat de mannencollectie afzonderlijk van de vrouwenlijn kan worden gepresenteerd. Dat soort eenvoudige dingen dus, maar voor Drenth is vooralsnog alles de eerste keer.

De foto met Richardson en Roitfelt is overigens niet genomen in Drenths showroom, maar in het Parijse Colette, de coolste winkel van het Westelijk halfrond waar Richardson zijn nieuwe boek Mom and Dad signeerde en ex-Vogue hoofdredactrice Roitvelt haar biografie Irreverrent. Jan Boelo Drenth, ja dat vond ze een wel erg aparte naam.