Israël bereid om weer met Palestijnen over vrede te praten

De Israëlische premier Netanyahu op 23 september tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Foto AP / Seth Wenig

Israël is bereid om zonder voorwaarden vooraf met de Palestijnse Autoriteit over vrede te onderhandelen, zoals de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie aan beide partijen hebben gevraagd.

De Israëlische regering zegt in een vanmiddag uitgegeven verklaring “enkele zorgen” te hebben, maar zegt die zorgen “op een gepast moment” (aan de onderhandelingstafel - red.) te willen bespreken. “Israël roept de Palestijnse Autoriteit op hetzelfde te doen en zonder vorm van vertraging directe onderhandelen te beginnen”, aldus de verklaring.

Het zogeheten Kwartet, waarin de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie samenwerken, deed op vrijdag 23 september, de dag dat de Palestijnse president Abbas namens Palestina het lidmaatschap van de VN aanvroeg, een dringend beroep op Israël en de Palestijnse Autoriteit om de directe onderhandelingen te hervatten. De Israëlische premier Netanyahu had al herhaaldelijk gezegd hiertoe bereid te zijn.

Kans op hervatting vredesproces blijft klein

Hoewel Israël nu officieel bekend heeft gemaakt weer over vrede te willen praten, is de kans dat het vredesproces daadwerkelijk hervat wordt heel klein. De Palestijnse president Abbas zei vorige week zaterdag al dat de Palestijnen niet zonder voorwaarden vooraf kunnen onderhandelen. Hij eist dat Israël eerst stopt met het bouwen in nederzettingen in de bezette gebieden Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische regering gooide deze week weer olie op het vuur door de bouw van 1100 nieuwe woningen voor Joden in Oost-Jeruzalem goed te keuren. De VS zeiden “diep teleurgesteld” te zijn door het Israëlische besluit, dat volgens de Amerikanen “contraproductief” is voor hun inspanningen het vredesproces weer op gang te brengen.