Dodental tyfoons Filipijnen stijgt - groot gebrek aan drinkwater en voedsel

Inwoners van een provincie ten noorden van Manila zoeken door het water een weg naar hogerop gelegen gebieden. Foto AP / Bullit Marquez

Het dodental als gevolg van twee tyfoons die de Filipijnen de afgelopen week teisterden is opgelopen tot minstens 55. Hulpverleners doen intussen hun uiterste best om honderden mensen te helpen die getroffen zijn door grote overstromingen.

De Filipijnen werden gisteren opgeschrikt door het aan land komen van tyfoon Nalgae, net een dag nadat tyfoon Nesat uitgeraasd was. Nalgae, die gisteren als eerste het noordoosten van de Filipijnen bereikte, eiste gisteren minstens drie levens. De tyfoon is intussen via de Zuid-Chinese Zee op weg naar het zuiden van China en lijkt minder schade te veroorzaken dan Nesat, die tot en met vrijdag aan 52 mensen het leven kostte.

Reddingswerkers hebben ondertussen hun handen vol aan het helpen van mensen die door de grote overstromingen die de tyfoons veroorzaakten zonder voedsel en drinkwater zitten. Zo zitten honderden mensen uit een provincie ten noorden van hoofdstad Manila vast op de daken van hun huizen. De autoriteiten hebben deze slachtoffers nog niet kunnen bereiken omdat de huizen in zeer smalle steegjes staan. Vandaag worden daarom helikopters ingezet om water en voedsel af te leveren.

Het zuidoosten van Azië wordt al maandenlang geteisterd door tyfoons, tropische stormen en grote overstromingen. In totaal heeft het natuurgeweld al aan meer dan zeshonderd mensen het leven gekost. In India alleen al wordt de veroorzaakte schade op bijna een miljard euro geschat. De schade op de Filipijnen ligt naar schatting op een bedrag van tussen de 80 en 90 miljoen euro.