Chavez spreekt weer steun uit voor ‘zijn broeders’ Gaddafi en Assad

Chavez gisteren tijdens een ceremonie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Foto AP / Fernando Llano

Hugo Chavez heeft gisteravond zijn steun uitgesproken voor de voormalig leider van Libië, Moammar Gaddafi, en de Syrische president Bashar al-Assad. Hij prees beide dictators voor hun verzet tegen wat hij “Yankee agressie” noemde.

De Venezolaanse president prees gisteravond in een televisietoespraak de Libische bevolking, die naar zijn zeggen nog altijd achter Gaddafi staat en bereid is voor hem te vechten:

“De Libiërs verzetten zich tegen de invasie en de agressie. Ik vraag God het leven van onze broeder Moammar Gaddafi te beschermen. Ze zijn hem aan het opjagen om hem te doden.”

Chavez zei dat niemand weet waar Gaddafi is, maar vermoedt dat hij vanuit de Libische woestijn leiding geeft aan “het verzet” tegen de NAVO en de nieuwe Libische leiders. De president van Venezuela bedient zich, net als Gaddafi in het verleden, al jaren van anti-Amerikaanse retoriek en was jarenlang een sterke bondgenoot van Gaddafi’s regime.

Chavez over Syrië: Assad vecht tegen imperiale agressie

Naast steun voor Gaddafi sprak Chavez in zijn tv-toespraak ook zijn steun uit voor de Syrische president Bashar al-Assad, die al maandenlang met veel geweld een grote volksopstand probeert te onderdrukken. Chavez zei dat hij vrijdag met “onze broeder” Assad heeft gesproken en hem verzekerd heeft van zijn steun. “Wij zijn solidair met het Syrische volk en president Assad. Zij verzetten zich tegen imperiale agressie, de aanvallen van de Yankees en hun Europese bondgenoten.”

De oppositie in Venezuela ziet Chavez’ steun voor leiders als Gaddafi en Assad als een teken dat de president zelf ook steeds meer autoritaire trekjes krijgt. In zijn toespraak haalde Chavez ook uit naar de oppositie, die volgens hem op de hand van Amerika is en alleen maar de rijke elite in Venezuela wil beschermen. “Het zijn allemaal kapitalisten die een systeem verdedigen dat de wereld ten onder doet gaan”, aldus Chavez.