CDA schuift Donner naar voren voor Raad van State

FOTO ROEL ROZENBURG
FOTO ROEL ROZENBURG Het CDA noemet Piet Hein Donner voor het voorzitterschap van de Raad van State. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA schuift minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren als opvolger van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State. Dat liet partijvoorzitter Ruth Peetoom gisteravond doorschemeren bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De naam van Donner wordt al langer in verband gebracht met de functie, maar het is voor het eerst dat het CDA een naam noemt. Peetoom zei dat Donner ‘een geschikte kandidaat’ is.

“We zullen zien hoe het gaat. Het is niet aan ons om uit te maken wie het uiteindelijk wordt”, zei ze.

Het gonst al maanden van de geruchten over wie Tjeenk Willink gaat opvolgen. Naast Donner wordt ook voormalig CDA-minister Ernst Hirsch Ballin veelvuldig genoemd. Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt.

Premier Mark Rutte beloofde dat de procedure voor de opvolging direct na het reces zou beginnen, maar een advertentie voor de functie is nog niet verschenen.

Onenigheid in het kabinet over opvolging

Vorige maand schreef NRC Handelsblad dat er binnen het kabinet verschil van mening bestaat over de opvolging van Tjeenk Willink. Rutte en koningin Beatrix zijn in tegenstelling tot Maxime Verhagen voor een open procedure zijn. Hierin zouden ook controversiële en inhoudelijk sterke kandidaten zoals oud-minister Ernst Hirsch Ballin een kans maken.

Onze verslaggever Kees Versteegh:

“Vice-premier Verhagen is gekant tegen een benoeming van Hirsch Ballin, mede omdat deze hem heeft tegengewerkt bij de kabinetsformatie vorig jaar. Dat zeggen bronnen rond het kabinet. Niemand wil publiekelijk reageren, of men verwijst naar het feit dat de opvolgingskwestie pas in oktober gaat spelen. Dan zou de advertentie verschenen moeten zijn waarin geïnteresseerden wordt opgeroepen te reageren op de vacature van het vicepresidentschap.”

Diverse bronnen in de coalitie melden dat oud-premier en Minister van Staat Ruud Lubbers de benoeming van zijn politieke vriend Ernst Hirsch Ballin heeft bepleit bij koningin Beatrix. Lubbers zelf wilde hier niet op in gaan.