Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

AZ blijft zeker koploper na uitoverwinning bij VVV

AZ blijft na deze speelronde de lijstaanvoerder van de Eredivisie. De Alkmaarse koploper won vanmiddag op bezoek bij VVV met 1-3.

Rasmus Elm, Adam Maher en Simon Poulsen verzorgden de doelpuntenproductie voor AZ. Robert Cullen zette in de slotfase de eretreffer op het scorebord.

In een tamme eerste helft kon VVV geen moment een vuist maken tegen de bezoekers uit Alkmaar. AZ behield de controle en bepaalde het baltempo, maar creëerde geen grote kansen. Toch kwamen de Alkmaarders halverwege de eerste helft op voorsprong via een fraaie vrije trap van Elm. Het was alweer het zesde competitiedoelpunt op rij voor de Zweedse middenvelder.

VVV komt na rust goed terug, maar weet niet te scoren

Na rust schroefde VVV het tempo op en zette het AZ vast. Op het moment dat de thuisploeg een doelpunt leek te forceren, was het aan de andere kant raak. Maher werd diep gestuurd door Elm en de jonge middenvelder schoot gedecideerd binnen. Tien minuten later gooide invaller Poulsen het duel definitief op slot. Na een fraaie individuele actie liet hij Wilko de Vogt kansloos.

In de slotfase scoorde VVV nog wel tegen. Ahmed Musa mocht, na een overtreding van Niklas Moisander, vanaf elf meter aanleggen. De Nigeriaan faalde in de afronding, maar in de rebound was Cullen trefzeker. Verder dan die eretreffer kwamen de Venlonaren echter niet.

FC Twente, Ajax, PSV en Feyenoord vanmiddag nog in actie

Hoewel FC Twente, Ajax en PSV later vanmiddag nog in actie komen, is AZ met 21 punten uit acht wedstrijden verzekerd van behoud van de koppositie. FC Twente, met zestien punten de nummer twee, speelt vanaf half drie tegen hekkensluiter Excelsior. Nummer drie Ajax, dat vijftien punten heeft, speelt ook om half drie, bij FC Groningen. De andere twee wedstrijden die vanmiddag nog op het programma staan zijn Feyenoord - ADO Den Haag (14.30 uur) en NEC - PSV (16.30 uur).