Ajax en Feyenoord verliezen, Twente gelijk

In de Eredivisie heeft Groningen vandaag de eerste nederlaag toegebracht aan Ajax. Feyenoord hield zich thuis niet staande tegenover ADO en Twente speelde gelijk tegen Excelsior.

Feyenoord thuis lelijk onderuit tegen ADO

Feyenoord heeft in de Eredivisie de tweede nederlaag op rij geleden. Na het 2-1 verlies van vorige week in Alkmaar tegen AZ, ging de ploeg van trainer Ronald Koeman zondag in de Kuip met 3-0 onderuit tegen ADO Den Haag, De broers John en Wesley Verhoek scoorden in de eerste helft, Tjaronn Chery was na rust trefzeker.

Feyenoord maakte er tegen ADO vooral in de eerste helft een waar foutenfestival van. Dani Fernandez zag een terugspeelbal onderschept worden door John Verhoek. Niet veel later ging ook Bruno Martins Indi in de fout. Deze keer was het Wesley Verhoek die profiteerde. In de tweede helft maakte Chery er op aangeven van Lex Immers ook nog 0-3 van.

Door de eerste thuisnederlaag van het seizoen blijft Feyenoord steken op de vijfde plaats. ADO klimt van de dertiende naar de elfde plek.

Groningen brengt Ajax eerste nederlaag toe

Ajax heeft voor het eerst dit seizoen een competitieduel verloren. De Amsterdammers gingen in de uitwedstrijd bij FC Groningen met 1-0 ten onder. Leandro Bacuna was dankzij een benutte strafschop de matchwinner. Door de nederlaag heeft Ajax nu zes punten achterstand op koploper AZ. Groningen stijgt door de zege naar de achtste positie.

Groningen startte energiek aan het duel met de landskampioen. De thuisploeg zette Ajax vroeg vast en probeerde via de vleugels gevaar te stichten. De eerste grote mogelijkheid ontstond echter aan de andere zijde. Miralem Sulejmani ontsnapte aan de Groningse defensie, maar schoot de bal voorlangs.

Ondanks de kans voor de Serviër bleef Groningen domineren. De Noordelingen waren dreigend en kregen vlak voor rust een enorme mogelijkheid op de 1-0. Een prachtige voorzet van Lorenzo Burnet kwam terecht bij Bacuna. De middenvelder kon vrij inkoppen, maar liet het na om de score te openen.

In de tweede helft kwam Groningen wel op voorsprong. Na een prima rush van Petter Anderson, maakte Gregory van der Wiel hands in de zestien. Scheidsrechter Richard Liesveld kende Groningen een strafschop toe, die werd verzilverd door Bacuna. Liesveld had op dat moment Van der Wiel al zijn tweede geel gegeven, waardoor Ajax met tien man kwam te staan.

Ondanks het ondertal vochten de Amsterdammers in de slotfase nog voor een punt, maar de gelijkmaker bleef uit. Daardoor hield Groningen de punten in eigen huis en boekte het de vierde competitiezege van het seizoen.

Twente ontsnapt aan nederlaag tegen Excelsior

FC Twente heeft verrassend gelijkgespeeld tegen Excelsior. In eigen huis kwamen de Tukkers niet verder dan 2-2 tegen de nummer achttien van de Eredivisie. Luuk de Jong bezorgde FC Twente nog een punt door in blessuretijd de bal binnen te koppen.

FC Twente had het lange tijd moeilijk met het taaie Excelsior. De ploeg van Co Adriaanse speelde in een laag tempo en kon Excelsior-keeper Wesley de Ruiter nauwelijks verontrusten. Ola John brak in de 35e minuut de ban. Zijn combinatie met Marc Janko leverde op slag van de rust de 1-0 voorsprong op.

Het meeste spektakel bewaarden de ploegen voor de slotfase. Invaller Darren Maase van Excelsior draaide tot verbijstering van het thuispubliek met doelpunten in de 85e en 86e minuut de wedstrijd om. Het leek te volstaan voor de eerste zege van het seizoen voor de Kralingers, maar een ultieme krachtsinspanning van FC Twente zorgde toch nog voor een gelijkspel.

Door het puntverlies ziet Twente de achterstand op koploper AZ groeien tot vier punten. Excelsior blijft met twee punten uit acht duels laatste.