Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Afghanen gaan los op rockmuziek, voor het eerst in 30 jaar

Een rockconcert in Afghanistan. Dat klinkt niet echt alledaags voor het oerconservatieve Centraal-Aziatische land en dat is het ook niet. Vandaag werd er voor het eerst in dertig jaar weer gerockt in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Honderden Afghanen gingen los op de rockmuziek, twitterde onze correspondent Bette Dam eerder vandaag. Lokale bands, maar ook groepen uit Oezbekistan, Australië en Kazakstan vermaakten het publiek zes uur lang.

Dat er voor het eerst in dertig jaar weer een rockfestival in Afghanistan kon plaatsvinden komt omdat de vrijheid in het land sinds de val van het Talibaanregime is toegenomen. Onder de moslimfundamentalistische Talibaan was het luisteren van (rock)muziek verboden. Het concert van vandaag leverde bijzondere beelden op van headbangende Afghanen en een rockende zangeres met hoofddoek. Bekijk hieronder de korte reportage van CNN-IBN.