Omstreden zwervende priester opgepakt voor nieuw misbruik

Kardinaal Simonis zei eerder dit jaar de gang van zaken rondom de veroordeelde priester te betreuren. Foto NRC / Rien Zilvold

De pedoseksuele priester Ron van der V., jarenlang de hand boven het hoofd gehouden door kardinaal Ad Simonis, zit vast in Almelo. De 60-jarige voormalig kapelaan zou zich vergrepen hebben aan een jongen uit Oldenzaal.

Van der V. heeft geen vaste woon- of verblijfplaats sinds hij door Simonis’ opvolger een beroepsverbod van de Rooms Katholieke Kerk kreeg opgelegd. Aartsbisschop Wim Eijk strafte hem vorig jaar alsnog disciplinair omdat hij als kapelaan en later priester diverse malen in opspraak raakte wegens misbruik van minderjarige jongens.

Tientallen kinderen misbruikt

De voormalig priester reist het land door in een camper, meldt het Twentse dagblad Tubantia vanochtend. Tijdens de zomervakantie zou hij zich vergrepen hebben aan de Oldenzaalse jongen. Zijn moeder deed aangifte tegen de eerder al veroordeelde Van der V. De onthulling dat hij in 1991 met behulp van Simonis aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort kwam, werd in februari gedaan na onderzoek van NRC Handelsblad, de Wereldomroep en het tv-programma Nieuwsuur.

In Amersfoort misbruikte de priester opnieuw kinderen. Het Openbaar Ministerie meldde bij de onthulling dat tussen 1987 en 2008 zes slachtoffers van de priester aangifte hebben gedaan. In totaal zouden tientallen kinderen misbruikt zijn.

‘Hoogst ongelukkig’

Kardinaal Simonis was door toenmalig bisschop Philippe Bär van Rotterdam geïnformeerd dat Van der V. in zijn oude standplaats Zoetermeer minderjarige jongens misbruikt had. Het verleden van de pastoor werd door Simonis verzwegen voor de parochianen in Amersfoort. Simonis voorkwam evenmin dat de man in 2005 pastor werd in Eindhoven, in het bisdom Den Bosch.

In een reactie op het onderzoek van NRC, de Wereldomroep en Nieuwsuur zei Simonis destijds “naar de maatstaven van toen” zorgvuldig te hebben gehandeld met de benoeming van de veroordelde pedofiele priester in 1991. De kardinaal zei zich toen “hoogst ongelukkig” en “ellendig” over de kwestie te voelen.

    • Jules Seegers