Zij: 'Salarisverschil vind ik frustrerend'

Floor de Vries en Hans Hoeijmakers zijn 2,5 jaar samen. Zij is hoogopgeleid, maar vindt geen baan met een bijpassend salaris. Hij heeft geen opleiding afgemaakt, maar verdient een stuk beter.

Floor de Vries (27), parttime psychodiagnostisch medewerker (mbo ingeschaald) en sinds 1 september tevens parttime ambulant begeleider (hbo ingeschaald):

„Na mijn psychologiestudie was ik een half jaar werkloos. Ik heb overal op gesolliciteerd, van een functie als psycholoog tot die van schoonmaker. Ik was steeds óf te weinig ervaren óf overgekwalificeerd. Uiteindelijk vond ik een baan in het speciaal onderwijs. Een mbo-functie, maar ik kon tenminste aan het werk. Wel vond ik mijn salaris – 1.300 euro netto voor 36 uur – erg laag. Zeker vergeleken met dat van Hans. Het grote verschil vind ik frustrerend. Ik rijd in een wrak van een auto, hij in een mooie auto van de zaak. Ik koop kleding bij H&M, hij gaat naar dure merkzaken. Omdat we even oud zijn, voelt het alsof we op hetzelfde niveau zouden moeten zitten.

„Toen we vorig jaar gingen samenwonen, had ik nog geen inkomen. Hans heeft alle meubels betaald. In die tijd heb ik ook geld van hem geleend om rijlessen te kunnen volgen. Die lening ga ik zeker terugbetalen, want ik wil financieel onafhankelijk zijn. Ik heb van de scheiding van mijn ouders geleerd hoe belangrijk dat is. Hans en ik dragen naar rato bij aan een gezamenlijke rekening. Ik maak elke maand 540 euro over; ik heb onze vaste lasten heel precies uitgerekend, per categorie. Ik vind het leuk als we bijvoorbeeld met de boodschappen een keer onder de beraamde 80 euro per week uitkomen. Dat precisiewerk is een overblijfsel van mijn studententijd. Een tijd die ik nooit had willen missen, al frustreert het me dat mijn universiteitsdiploma geen garantie voor een passende baan blijkt. Maar het vertrouwen groeit nu ik met mijn nieuwe baan al één stapje omhoog ben gegaan.”

Anne Dohmen