werkpak

Alma Mathijsen (1984), schrijver en kunstenaar.

Amsterdam 13-9-2011 Alma Mathijsen Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

„Deze pyjama is mijn werkpak. Het broekje heb ik van mijn moeder gekregen, want die vond het maar niks dat ik nooit pyjama’s droeg. Ik ben er blij mee, want nu kan ik ’s ochtends uit bed stappen en meteen doorlopen naar de huiskamer en achter de computer gaan zitten. Als ik in m’n eentje in mijn pyjama aan het schrijven ben, denk ik minder aan de buitenwereld. Niet aan lezers en recensies enzo, dat is prettig. Kleren aantrekken in huis als je toch alleen woont, is eigenlijk maar vreemd.

„Als ik tafeldame bij De Wereld Draait Door ben, vind ik het juist leuk om iets moois aan te trekken. Normaal kom ik misschien vijftig mensen tegen op een dag, dan opeens meer dan een miljoen. Ik vraag altijd aan een vriendin of ze langs wil komen en tegen me wil zeggen wat ik aan moet doen. Zij heeft er namelijk veel meer kijk op dan ik.

„Als ik toch mijn kledingstijl moet omschrijven is het vrouwelijk, maar niet tuttig. Ik hou heel erg van jurkjes en rokken, niet van broeken. Bij m’n boekpresentatie vorige maand had ik een hele mooie rok van COS aan. Hij stond bol, bijna als een hoepelrok. Daarboven droeg ik een strak kanten truitje van m’n tante, zij heeft heel veel mooie kleren die ik graag van haar steel.

„COS vind ik een heel erg leuke winkel, Monki ook. Maar de afgelopen tijd had ik niet echt het geld om kleding te kopen. Vooral toen ik vorig jaar nog aan de Rietveld Academie studeerde. Maar dan ging ik naar m’n tante en nam ik weer wat mee. Zodra ik wat geld heb, koop ik iets moois waar ik lang mee doe. Laatst heb ik bijvoorbeeld een mooie broek van Acne gekocht, mijn eerste broek in eeuwen. Ik denk dat ik gemiddeld per maand ongeveer vijftig euro aan kleren uit geef.

„Met je kleding kun je iets vertellen over jezelf en ik vind het leuk om daarmee te spelen. Door de manier waarop je je kleedt, wek je bepaalde verwachtingen bij mensen, die je door je op een tegenovergestelde manier te gedragen, kunt omdraaien. Zo ga ik graag grote pullen bier drinken in een avondjurkje.”

    • Nathalie Wouters