VS vrezen wraak wegens dood Awlaki

Al-Awlaki in november vorig jaar in een videoboodschap op jihadistische sites. Foto AP

De Verenigde Staten waarschuwen Amerikaanse reizigers voor mogelijke wraakacties door extremisten wegens de dood van Al-Qaeda-leider Anwar al-Awlaki. Dat meldt persbureau AFP. De waarschuwing geldt niet voor een specifiek gebied en geldt wereldwijd.

“De dood van Awlaki kan, op korte termijn, de motivatie vormen voor anti-Amerikaanse aanvallen over de hele wereld door individuen of groepen die wraak willen nemen op Amerikaanse burgers of belangen vanwege deze actie.” - waarschuwing Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

De geestelijk leider van Al-Qaeda in Jemen kwam gisteren bij een Amerikaanse luchtaanval, uitgevoerd door een onbemand vliegtuig, om het leven. Ook Samir Khan, samensteller van het invloedrijke Engelstalige Al-Qaedamagazine Inspire, werd bij de aanslag gedood.

Eerder werden de veiligheidsmaatregelen in New York al verhoogd vanwege de dood van Awlaki.