‘Voormalig geheim agent MIVD eist tonnen van Defensie’

Een ex-inlichtingenofficier van de militaire geheime dienst MIVD heeft een claim van honderdduizenden euro’s ingediend tegen het ministerie van Defensie. De voormalig geheim agent zegt te zijn verraden door de inlichtingendienst en in het Midden-Oosten aan zijn lot te zijn overgelaten.

Inlichtingenofficier J.W. runde in de Jordaanse hoofdstad Amman een nepbeveiligingsbedrijf dat als dekmantel fungeerde voor MIVD’ers die zich bezighielden met terreurbestrijding. Eerder lekte na een arbeidsconflict bij de dienst al via De Telegraaf uit dat het bedrijf een dekmantel was.

De officier zegt nu in dat dagblad door het lek zijn leven niet zeker te zijn, en is gevlucht naar de Verenigde Staten. Advocaten Michael Ruperti en Klaas-Arjen Krikke zeggen dat meerdere bronnen hebben bevestigd dat hun cliënt gevaar loopt.

Het ministerie reageert in de krant dat de claim is ontvangen. “Die gaan we nu bestuderen. De advocaten zullen vervolgens inhoudelijk antwoord van ons ontvangen. We gaan daarop niet via de media vooruitlopen.”