Van stront naar hemel

Goudvis is een reeks televisieportretten van Belgische topkunstenaars met een internationale uitstraling. Deze derde jaargang focust op de beeldende kunsten. Het gaat meer bepaald over beeldend kunstenaar Wim Delvoye, danser-choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, de beeldende kunstenaars Hans Op de Beeck, Ann Veronica Janssens en Koen van den Broek, stripartiest en scenograaf François Schuiten, architect Stéphane Beel en fotograaf Dirk Braeckman. De camera volgt hen gedurende een langere periode op het podium, in hun atelier, tijdens repetities, premières en vernissages. Werkbeelden worden aangevuld met indringende gesprekken met de kunstenaars thuis, buiten de drukte van de publieke scène. Hoe zijn ze geëvolueerd? Wat zijn hun obsessies? Wat beschouwen ze zelf als successen en mislukkingen. Daarnaast komt ook telkens een rist kenners, collega’s en intimi aan het woord over de kunstenaar in kwestie. Om de tranche-de-vie van de artiest beter te begrijpen, gaan we ook terug in de tijd. Goudvis brengt geen traditionele ‘biopics’, maar fietst kriskras doorheen het leven en werk van de kunstenaar. Geregeld wordt er op de vluchtheuvel van het leven halt gehouden, om achterom te kijken en vooruit te blikken. © VRT 2011

Goudvis.Canvas, 20.45 - 21.40 uur.

Van het lage naar het hoge, van de stront naar de hemel, zo kan je de ontwikkeling omschrijven van de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye (1965). De Vlaamse zender Canvas volgt Delvoye in die ontwikkeling, in de eerste aflevering van een nieuwe reeks kunstenaarsportretten onder de naam Goudvis. Deze aflevering heet Knocking on Heaven’s Door, naar de song van Bob Dylan.

Van stront naar hemel. Met poep, kunstpoep is Delvoye wereldberoemd geworden. Hij ontwikkelde, in samenwerking met wetenschappers, een machine die het menselijk spijsverteringskanaal imiteert. Cloaca noemt hij dat kunstwerk, dat poep produceert en drollen draait, en waarvan hij sinds 2000 steeds verbeterde versies maakt.

Zo mogelijk nog meer ophef veroorzaakte hij door levende varkens te tatoeëren, onder meer met Louis Vuitton-logo’s. Dierenactivisten keerden zich tegen hem. Delvoye heeft in China een varkensfarm gevonden, waar hij zijn knorrende kunstwerken laat maken en leven.

Deze Goudvis-aflevering volgt Delvoye onder meer bij zijn laatste, meer hemelse kunstonderneming. Sinds enkele jaren is hij in de ban van de gotiek, de krullerige bouwstijl die omhoog, naar de hemel streeft. „Mensen raken niet meer gechoqueerd van stront of seks, maar wel van schoonheid”, zei Delvoye vorig jaar in deze krant. In Venetië, Parijs en Brussel heeft hij steeds hogere kunstwerken (van ongeveer 10 tot 20 meter) laten neerzetten. Krullerig als gotisch beeldhouwwerk, gemaakt van met laserstralen bewerkt staal. Ambachtelijk ogende kunst, gemaakt met computertechniek. Delvoye, zo is te zien in Goudvis, wil steeds hoger, de Eiffeltoren voorbij.

Paul Steenhuis

    • Paul Steenhuis