Uitgelicht zondag

Film

Planta 4a (Antonio Mercero, 2003, SP). Film over pubers met kanker in een ziekenhuis. Door hun ziek-zijn niet te problematiseren maakte regisseur Mercero geen film over de strijd tegen kanker, maar een film over de strijd mét het leven. ‘Volwassen’ beslissingen als het weigeren van chemotherapie, momenten van eenzaamheid en wanhoop zijn daarom, meer dan in het gebruikelijke melodrama echte emoties. Bevrijdende humor helpt daarbij. Ned. 3, 15.30-17.00u.

Bring It On (Peyton Reed, 2000, VS). Kleine film verschaft inzicht in de wereld van de (Amerikaanse) cheerleaders, die zich in landelijke competities met elkaar meten, en bevestigt clichés over lippenstiftfascisme en genadeloze competitie om een date met een van de jongens op het veld. Met Kirsten Dunst en Eliza Dushku. RTL5, 18.00-20.00u.

The Siege (Edward Zwick, 1998, VS). IJzervreter Bruce Willis geeft leiding aan de staat van beleg in Manhattan nadat bij islamitische zelfmoordacties honderden Amerikaanse buspassagiers en schoolkinderen om het leven zijn gekomen. Onwaarachtig curiosum draait uiteindelijk om de animositeit tussen FBI (Denzel Washington), CIA (Annette Bening) en leger (Willis). RTL7, 20.00-22.15u.

Hustle & Flow (Craig Brewer, 2005, VS). Het antwoord op de vraag of een pooier het zal maken als de nieuwste hiphop-ster wordt in deze rapfilm weinig oorspronkelijk uitgewerkt. Een deel van deze voorspelbaarheid wordt opgevangen door de dialogen van debuterend regisseur Craig Brewer, die ook het scenario schreef. Die zitten vol met Tarantino-eske filosofietjes en onnavolgbare slang. Knipogen naar het Blaxploitation-genre – gele jarenzeventigtitels en een bijrol voor Isaac Hayes – kunnen niet verhullen dat de exploitatie nu geheel en al op de schouders van de vrouwen valt. RTL8, 22.30-00.50u.

Informatief

Boeken. Wim Brands praat met historicus Andrew Graham-Dixon over zijn biografie van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610). Diens schilderijen doorbraken de conventies van zijn tijd: bij hem werd de pathetiek van de barok geloofwaardig gemaakt door een hoge graad aan realisme. Verder Judith Herzberg over haar nieuwe bundel Klaagliedjes. Ned.1, 11.20-12.00u.

Life in the canopy. Slot van driedelige BBC-documentaire over de zes weken durende studie naar een zeldzame apensoort in het Afrikaanse regenwoud. De serie legt naast het wildleven ook de nadruk op het werken van het team in het regenwoud. Eén, 15.40-16.30u.

Kruispunt. Eerste deel van tweeluik over de Camino de Santiago, de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Al eeuwen lang leggen miljoenen pelgrims de kilometers lange tocht naar de Spaanse stad af. Wilfred Kemp reist mee en tekent verhalen op. Ned.2, 23.00-23.35u.

Amusement

Geen probleem. Canvas begint met het uitzenden van de Nederlandse comedyserie Geen probleem, eerder te zien op Nederland 3. Cabaretiers Theo Maassen, Wim Helsen en Stefaan van Brabandt spelen drie belezen, egocentrische en overgevoelige vrienden, met hun aandoenlijke pogingen tot menselijk contact. Canvas, 21.40-22.10u.

Sport

Studio Sport eredivisie. Tom Egbers presenteert de samenvattingen van de vandaag gespeelde eredivisiewedstrijden: Feyenoord-ADO, VVV Venlo-AZ, NEC-PSV, FC Groningen-Ajax en FC Twente-Excelsior. Ned.1, 19.00-20.00u.