thuiskoknieuws

Week van de Smaak

Het is oktober en dat betekent: eetmaand. Als de bladeren vallen vluchten wij de keuken in, of dromen daarvan. Om te beginnen tijdens de jaarlijkse Week van de Smaak. Die is nu begonnen en duurt tot 9 oktober. In het hele land worden activiteiten georganiseerd, zoals streekproducten-routes, markten, workshops en open dagen en vooral is het de bedoeling dat er extra aandacht is voor smakelijke en gezonde, lokale producten.

Verder wordt de jaarlijkse Held van de Smaak gekozen, waarvoor elke provincie een eigen Held nomineert. Dit jaar moeten het zuivel- en kaashelden zijn, dus vooral producenten van geiten- of boerenkaas zijn door de provincies voorgedragen. Wie wil stemmen of wil fietsen en proeven gaat naar weekvandesmaak.nl waar makkelijk te zien is wat er in elke provincie voor activiteiten georganiseerd worden.

Hoofdstad van de smaak

Er is ook een jaarlijkse Hoofdstad van de Smaak. Dit jaar is dat Groningen, een stad die met zijn voortreffelijke wekelijkse markt waar veel lokale producten worden verkocht, er echt iets aan doet om te laten zien dat smaak belangrijk is. Tijdens de Week van de Smaak worden er nog extra activiteiten georganiseerd, maar wie op vrijdag en zaterdag naar de Vismarkt gaat (waar op vrijdag Joanna Schouten met haar toetjes aan te treffen is), krijgt een goede indruk.

Dit weekend en ook begin volgende week vindt het ForumFoodFilmFest plaats, met onder andere een film over El Bulli, vegetarisch barbecuen en zelf televisiekok worden onder regie van Pierre Wind. Zie voor activiteiten en inschrijfmogelijkheden weekvandesmaak.nl, groningerforum.nl of de website van de Hoofdstad van de Smaak (smaakstad.nl)

Snel toetje

Voor een taart bakken is niet altijd tijd en er eentje kopen is ook niet altijd een mogelijkheid. In zo’n geval moet er een razendsnel toetje geproduceerd worden. Joanna Schouten heeft een suggestie: Leg vier plakjes bladerdeeg op een bakplaat, verdeel daar 250 g bramen of andere bessen over en laat de rand (± 1 cm) van het bladerdeeg onbedekt. Verdeel er wat pijnboompitten, botervlokjes en poedersuiker over en bak de taartjes 15 minuten in de oven tot het bladerdeeg een mooi bruin kleurtje heeft gekregen. Serveer de taartjes direct met een bolletje vanille-ijs.

Cakebaas

Over taarten gesproken: vanaf 3 oktober is elke werkdag op vrouwenzender TLC te zien hoe een banketbakker, nee: een taartkunstenaar, en zijn familie proberen het hoofd boven water te houden bij de productie van uiterst bijzondere taarten. Klanten staan in de rij, de opdrachten zijn bizar (een haaientaart, een wc-taart) maar taartkunstenaar Buddy Valastro gaat geen zee te hoog.

TLC zendt elke dag vanaf 18 uur uit op de zender van Animal Planet. Cake Boss begint de eerste keer om 20 uur, daarna dagelijks om 20.30 uur.