Stakende Kobe Bryant naar Bologna

De Amerikaanse basketballer Kobe Bryant speelt voorlopig in Italië. De ster van Los Angeles Lakers heeft een mondeling akkoord bereikt met Virtus Bologna. Dat meldt de Italiaanse club.

De bedoeling is dat Bryant de eerste veertig dagen van het seizoen voor Bologna speelt, voor een vergoeding van 2,2 miljoen euro. Zodra het arbeidsgeschil van de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA is opgelost, kan hij meteen terug naar Los Angeles.

Bryant kan naar Italië omdat het begin van het nieuwe NBA-seizoen nog niet in zicht is. De clubeigenaren en de spelers liggen overhoop over het percentage van de inkomsten dat naar de spelers gaat. Tientallen andere spelers gingen Bryant voor en tekenden contracten in onder meer Spanje, Italië, Griekenland en Turkije.

Voor de 33-jarige Bryant – vijfvoudig NBA-kampioen en olympisch kampioen van 2008 – is Italië niet onbekend. Zijn vader Joe ‘Jellybean’ Bryant speelde, na acht seizoenen in de NBA, tussen 1984 en 1991 als prof in het land. Kobe groeide deels in Italië op.

David Stern, de voorzitter van de NBA, heeft eerder deze week gedreigd het volledige NBA-seizoen af te gelasten als dit weekeind geen vooruitgang wordt gemaakt in de onderhandelingen tussen clubs en spelers. Hij wil koste wat kost voorkomen dat de lock-out leidt tot verkorting van de competitie, zoals in 1999. (Novum)