Romantische voetsculpturen

Jan Jansen heeft sinds 1 september ook een winkel inDen Haag. Alle schoenen zijn hier bijzonder.

Wat

Schoenenontwerper Jan Jansen is inmiddels zeventig, maakt al vijftig jaar ‘haute chaussure’, en de laatste tijd breidt het aantal winkels in hoog tempo uit. Na Amsterdam kwamen Apeldoorn, Heusden, Maastricht en Nijmegen, en nu is er dus ook een winkel in de Hofstad, vlakbij het Binnenhof.

Wat hebben ze

De blikvanger in de winkel is een laars met op de schacht een sierlijk vrouwengezichtje: blauwe ogen, roze lippen en donker haar dat uit de laars piept.

Maar alle schoenen in deze winkel zijn bijzonder, of ze nou elegant met hoge hakken zijn of laag met veters. Vaak zijn ze gemaakt van verschillende kleuren leer, altijd zijn ze romantisch, soms hebben ze omklapranden of andere grapjes. Bij sommige schoenen hoort een bijpassende tas. Jan Jansens schoenen worden geregeld geëxposeerd in musea; draagbare kunstwerken zijn het, voetsculpturen. Er zijn ook mensen die zijn winkels beschouwen als een klein museum; ze komen er alleen om te kijken.

Toch zijn de prijzen niet extreem. De schoenen van de Linea Erotica, met onderop een roze hartje, zijn rond de 400 euro; de overige damesschoenen rond de 200 euro. Achterin de winkel staan voorbeelden van gewaagde, veelkleurige herenschoenen, van onder andere struisvogelleer, die op maat en naar wens gemaakt worden – vanaf 350 euro. Ook zijn er bijzondere hoeden van ontwerpster Mirjam Nuver.

Hoe word je geholpen

De vrouw die mij deze middag helpt, is welwillend, maar niet bijzonder geïnteresseerd. Op de vraag wat een tas kost, is het antwoord: kijk maar aan de binnenkant. In die binnenkant is niets te vinden. Het antwoord op de vraag waarom de Linea Erotica twee keer zo duur is, luidt: omdat het een aparte lijn is. Wat er zo apart is – Minder exemplaren? Andere materialen? – kom ik niet te weten. En ze laat per ongeluk laarzen passen die twee maten te groot zijn. Ze blijft wel onvermoeibaar schoenen en laarzen uit het magazijn halen, totdat ik besluit toch het eerste paar paars-rode pumps met een krans van blaadjes te nemen.

Hoe ziet het eruit

De strakwitte winkel lijkt op een grote, sobere kamer, met daarin her en der een soort uit de kluiten gewassen blokken uit een blokkendoos. De schoenen staan te pronken op die grote blokken. Volgens het persbericht is het ‘concept achter de inrichting’ een balzaal. Maar daarvoor is de winkel te klein en zijn er niet genoeg spiegels. Het mooiste aan de winkel is het enorme raam. Zo kun je je, ook als de deur al is gesloten, vergapen aan die sieraden van schoenen.

Voor wie

Voor vrouwen en mannen die weten dat als je opvallend mooie schoenen draagt, het nauwelijks uitmaakt wat je er boven draagt. Met zo’n sierlijke pump aan je voet staat een vuilniszak nog elegant.

    • Birgit Donker