Respect!

Nederland, Rotterdam, 19 juli 2009. Reclamebord in de wijk Zevenkamp in Rotterdam.
Nederland, Rotterdam, 19 juli 2009. Reclamebord in de wijk Zevenkamp in Rotterdam. Roel Visser

Op 1 oktober 2006 begon het televisieprogramma De Gouden Kooi. De deelnemers hadden zich voor onbepaalde tijd in een villa met zwembad laten opsluiten. De bedoeling was dat ze hun best zouden doen elkaar weg te pesten.

Na twee jaar bleek dat Jaap Amesz, alias Terror Jaap, de strijd had gewonnen. De dikke jongeman, geboren op 6 november 1982, weegt nu ongeveer 170 kilo. Hij kan goed kan schaken, maar heeft zich onvergetelijk gemaakt door voor de camera’s zijn eigen braaksel op te eten. Bijna een miljoen mensen hebben ernaar gekeken. Met zijn overwinning heeft hij 1.351.000 euro verdiend. Daarna heeft hij het met een eigen show geprobeerd waarvoor hij onder anderen eenpornoactrice zocht. Niets meer van gehoord.

Sinds ongeveer een halve eeuw komt in de westerse beschaving een nieuwe mens tot ontwikkeling. Nog altijd een wezen met ledematen, een hoofd, een hart, hij kan praten, zijn geld verdienen, hij heeft alle wezenskenmerken van zijn voorouders. Maar in zijn wensen, zijn gedrag en zijn uiterlijk is hij dusdanig anders dat we van een nieuw type kunnen spreken. Geef uw ogen en oren de kost, op straat, in het openbaar vervoer, de winkelcentra, de stadions, op het strand, de markten en de feesten, op internet. De nieuwe mens is overal. Hij is dikker, om te beginnen. Hij loopt een beetje anders omdat zijn benen een groter gewicht moeten torsen en zijn armen verder van zijn omvangrijker lichaam bewegen. Hij praat harder en vlugger maar niet duidelijker, hij kijkt vaak wantrouwend tot agressief. Hij lapt de verkeersregels aan zijn laars. Hij steekt zijn middelvinger op, hij is eerder bereid een medemens uit te schelden, op zijn gezicht te slaan. Hij zal iedereen laten weten dat hij hier op aarde is, een god die als zodanig erkend wil worden. Respect!

H.J.A. Hofland

Dit is een voorpublicatie van het boek Platter & Dikker. Tekst H.J.A. Hofland, foto’s Roel Visser. Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Het verschijnt op 5 oktober.