Proef met wijkverpleegkundigen: beter en goedkoper dan thuiszorg

Foto AFP / Joe Raedle

Wijkverpleegkundigen voeren het werk van thuiszorgmedewerkers beter en goedkoper uit. Uit een proef met tien wijkzusters in het westen van Brabant blijkt dat de kwaliteit van de zorg toenam en per arbeidsplaats 50.000 euro bespaard werd.

Een wijkverpleegkundige kan veel taken alleen uitvoeren, zoals wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. De thuiszorg stuurt daar verschillende medewerkers voor. De aanpak van de wijkzusters zorgt ook voor een administratieve besparing.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) is enthousiast zijn over de proef met de wijkverpleegkundigen. Zij zou de aanpak op grotere schaal willen invoeren.

Schippers laat persbureau Novum weten de wijkzusters als een goed initiatief te zien en stuurt op korte termijn een brief aan de Tweede kamer over landelijke invoering van een dergelijke wijkgerichte aanpak. Het zorglandschap moet volgens de minister anders worden ingericht. Het leidende principe is daarbij: ‘dichtbij wat kan en verder weg waar nodig’.