Pressie EU op president van Oekraïne

Leiders van de Europese Unie hebben president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne in scherpe bewoordingen gewaarschuwd dat het proces tegen ex-premier Joelia Timosjenko „negatieve gevolgen” kan hebben voor de Oekraïense toenadering tot de EU. De uitspraak is inmiddels uitgesteld tot 11 oktober.

Tegen Timosjenko (50) is zeven jaar cel geëist. Zij wordt door de regering-Janoekovitsj beschuldigd van het sluiten van een gasdeal met Rusland die schadelijk is voor de economie van Oekraïne. Zij zou daarmee in 2009 buiten haar bevoegdheden als premier hebben gehandeld.

EU-raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en premier Donald Tusk van Polen, die als roulerende EU-voorzitter fungeert, voerden gisteren de druk op Janoekovitsj op. Van Rompuy waarschuwde tegen het „selectief gebruik van het strafrecht” tegen leden van de vorige regering. Tusk legde een verband tussen de „slechte behandeling van de oppositie” en de onderhandelingen met Oekraïne over een vrijhandelszone.

Timosjenko zei donderdag dat zij slachtoffer is van een „politieke lynchpartij”. Zij was de concurrent van Janoekovitsj bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Zij verloor in de tweede ronde nipt.

Vrijspraak voor Timosjenko verzwakt de onderhandelingspositie van Janoekovitsj over een nieuw gascontract met Rusland. (AFP, BBC)