Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Partijvoorzitter Peetoom: extra congres over toekomstkoers CDA

Peetoom in maart in gesprek met kandidaten voor het CDA-voorzitterschap. Ze werd in april partijvoorzitter. Foto NRC / Merlin Daleman

CDA’ers krijgen een extra congres voor de kiezen waarin uitgewerkte plannen voor de partijvernieuwing moeten worden gepresenteerd. Voorzitter Ruth Peetoom wil de aanvullende bijeenkomst in januari zodat voor de zomer een besluit kan worden genomen over de toekomstkoers. Leden van de partij moeten volgens haar meer inspraak krijgen.

Het CDA is druk doende met partijvernieuwing na een reeks verkiezingsnederlagen. Eerder werd al een speciaal gezelschap in het leven geroepen: het Slangenburgberaad. Voordat concrete plannen op tafel komen tijdens het extra congres kunnen op 29 oktober eerst nog ideeën gepitched worden aan de achterban.

Peetoom meldt persbureau Novum dat ze een sterkere rol wil voor de leden en een ”minder hiërarchische” organisatie voorstaat. Ze zet uiteen dat het CDA-ns partijbestuur zich bezighoudt met verenigingszaken, maar ook het actuele politieke beleid toetst. “Ik wil dat uit elkaar halen om meer invloed van de leden op de politieke koers mogelijk te maken.” Peetoom trekt de vergelijking met een voetbalvereniging: “Daar zorgt het bestuur dat de leden kunnen voetballen, dat is waar zij achter de bestuurstafel voor zijn. Zij voetballen niet zelf, dat doen anderen.”

Het extra congres moet plaatsvinden op 21 januari volgend jaar. Op 2 juni volgt het congres waarbij beslissingen moeten vallen over de toekomst van het CDA.

Lees vandaag in NRC Handelsblad een terugblik op het jaar nadat op een CDA-congres werd gestemd vóór samenwerking met de PVV. Hoe het sindsdien ging? Lees NRC of de digitale editie.