‘Ook voornaamste bommenmaker Al-Qaeda gedood door drone’

De luchtaanval van de Amerikaanse drone waarbij gisteren de radicale geestelijke Anwar al-Awlaki om het leven kwam heeft een nog belangrijker Al-Qaedalid gedood. Ook Ibrahim Hassan al-Asiri, de belangrijkste bommenmaker van de terreurorganisatie, is volgens bronnen binnen het Witte Huis omgekomen.

Al-Asiri is vermoedelijk de man achter de bom in de onderbroek van de Nigeriaan die op eerste kerstdag 2009 probeerde een lijnvlucht naar Detroit op te blazen. Die aanslag werd toen door onder meer de Nederlander Jasper Schuringa verijdeld.

Op de onderbroekenbom trof de FBI vingerafdrukken van de 29-jarige Al-Asiri, alias Abu Saleh, aan. Ook zou hij de explosieven hebben vervaardigd die vorig jaar, verstopt in printers, naar de Verenigde Staten werden verscheept en een catastrofe hadden kunnen aanrichten. Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC noemde Al-Asiri eerder “een gerafineerde bommenmaker”:

“Hij verstopte eerder een bom in het lichaam van zijn jongere broer Abdullah, in een voor zijn broer fatale poging een Saoedische topfunctionaris op te blazen. De bom die werd gevonden in Engeland was verwerkt in een inktpatroon voor een printer. (…) De rol van Awlaki wordt in het Westen misschien wat overschat. De bommenmaker Al-Asiri vormt een veel groter gevaar. (…) Washington ziet Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland inmiddels als een dodelijker gevaar dan de moederorganisatie. Maar niemand weet nog een effectieve aanpak van deze fusiegroep van enkele honderden Jemenitische en Saoedische extremisten.”

Dat kan nu veranderd zijn door de dood van Al-Asiri, Al-Awlaki en ook van Samir Khan, hoofdredacteur van het Engelstalige Al-Qaeda propagandablad Inspire. Die maakt de luchtaanval mogelijk tot de succesvolste ooit met een onbemand vliegtuigje.

De dood van de bommenmaker is nog niet officieel bevestigd; de bronnen spraken op basis van anonimiteit met persbureau AP.