Obama ziet dood Awlaki als een mijlpaal

Protestors pray on a disused billboard during a demonstration to demand the resignation of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Friday, Sept. 30, 2011. (AP Photo/Hani Mohammed)
Protestors pray on a disused billboard during a demonstration to demand the resignation of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Friday, Sept. 30, 2011. (AP Photo/Hani Mohammed) AP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de liquidatie van de Amerikaans-Jemenitische Al-Qaeda-ideoloog Anwar al-Awlaki gisteren begroet als een „nieuwe, belangrijke mijlpaal” in de strijd tegen het terreurnetwerk Al-Qaeda. Awlaki werd gedood bij een Amerikaanse raketaanval op zijn auto in het noorden van Jemen.

Maar Amerikaanse burgerrechtenorganisaties bestempelden de actie als een illegale buitengerechtelijke executie en een schending van de grondwet. Awlaki, die in de Verenigde Staten was geboren en had gestudeerd, werd vorig jaar april door Obama als ‘bewezen gevaar’ op de dodenlijst van de Amerikaanse veiligheidsdiensten gezet. Volgens Amerikaanse functionarissen was hij de eerste Amerikaan op die lijst. Bij de aanval van gisteren werd overigens nog een tweede Amerikaan gedood, de in Pakistan geboren Samir Khan.

Awlaki werd er in Washington van beschuldigd namens Al-Qaeda in Jemen opdracht te hebben gegeven tot de mislukte aanslag op 25 december 2009 op een Amerikaans vliegtuig bij Detroit, wat hij zelf ontkende. Ook werd hij beschuldigd van contacten met een legerpsychiater die in november 2009 dertien mensen doodschoot op een legerbasis in Texas. (Reuters, AP)

Al-Qaeda verliest een charismatisch leider: pagina 10 en11